Nyári tábor veszekedő pároknak

Házas hétvége nevű nyári táborokat szerveznek az ország több pontján, párkapcsolati problémákkal küszködő embereknek. Az egyik fontos cél, hogy megtanuljanak jól veszekedni, és ha a kezdeti heves pozitív érzelmek nem is térnek vissza, a minőségibb szeretet megjelenjen a kapcsolatban.

Nyári táborok várják a házasságban élőket, a „Házas hétvége” nevű lelkiségi mozgalom szervezésében. A cél, hogy oldják a jelentkező párok házasságon belüli problémáit.

Fekete Ágnes, a Házas hétvége-tábor szervezője elmondta, a tevékenységük hosszú múltra tekint vissza, és több helyen is vannak ilyen hétvégi rendezvények, kiterjedt, külföldön is működő mozgalomról van szó. Magyarországon Füzesgyarmaton, Dunaszigeten és a Komló melletti Sikondán is működik ilyen tábor, amelybe családokat hívnak, szülőket és kisebb, nagyobb gyerekeiket is. A tapasztalatok nagyon jók, mindenki nagyon boldogan megy haza ezekről a nyári alkalmakról, szerelmesebben, mint ahogy jött – idézte az egyik résztvevőt.

Jól veszekedni

Fekete Ágnes szerint házasság veszekedés nélkül nincs, de elképzelhető, hogy a felek megtanulnak „jól veszekedni”, eljuthatnak oda, hogy ha a másiknak mondanak valamit, az nem „bedöngölést” jelent.

A táborok azért lehetnek hasznosak, mert a résztvevőket kiemelik a hétköznapokból, felszabadítóan hatnak rájuk. Fontos elem, hogy a táborban a szülők a gyerekekkel együtt nyaralnak. A kamaszoknak olyan programokat próbálnak szervezni, ami valóban leköti őket, Dunaszigeten például evezést, amit nagyon szeretnek. Délelőtt csak a szülők beszélgetnek, ekkor a nagyobb gyerekek vigyáznak a kicsikre, a délutánt pedig az egész család együtt tölti, sokszor egy család egy hajóban evez, szó szerint is.

veszekedés

A szeretet döntés

Fekete Ágnes szerint a tábor sikerének egyik oka, hogy a Házas hétvége azt is üzeni, a párok ne féljenek a konfliktusoktól. Sokan azért válnak el, mert félnek szembenézni a problémákkal, megijednek tőlük. A konfliktus eszköz, amit meg kell fogni és megnézni, mit lehet vele kezdeni, így a felek szép lassan eljuthatnak egymás elfogadásáig – mondta.

A táborok egyik jelmondata, hogy a „Szeretet döntés”, ami arra utal, hogy a szeretet nem cukormáz a tortán, hanem hogy akkor is képes vagyok a másik mellett dönteni, amikor ez nehéz.

Nem csak ők buták és bolondok

Fekete Ágnes férje, Barta Tamás, aki szintén táborszervező szerint a résztvevő felnőttek rájönnek, hogy nem csak ők „buták és bolondok”, hanem a mások is, és a legtöbben nagyon hasonló problémákkal küzdenek. Már ennek a felismerése is nagyon felszabadító tud lenni.  Aztán mindenki hozza a saját példáit az életéből, amiből nagyon mély, gazdagító beszélgetések alakulnak ki a délelőtti felnőtt összeüléseknél és a vacsora közben, vagy utána, a közös, tábortűz mellett töltött idő során is – tette hozzá.

Visszajöhet-e a kezdeti szerelem?

Barta Tamás hangsúlyozta, ha a párok törekednek, visszahozható a kezdeti szimpátia, szerelem ami a házasság pillanatában még biztosan megvolt.

Szarka Miklós pszichológus, családterapeuta, nyugdíjazott református lelkész szerint, ha a kezdeti szerelem nem is tér vissza, mert az reprodukálhatatlan, a minőségibb szeretet, az agapé megjelenhet. Ehhez kimondhatatlanul fontos, hogy a párok a tábor után, a hétköznapokban is értékeljék a megtalált pozitívumokat, azok beépüljenek a kapcsolatukba. Van rá ugyanis példa, hogy egy pár ugyanoda jut vissza, ahonnan elindult a Házas hétvégére. Ha nagyobb a baj, akkor az „utógondozásba” akár szakembert is érdemes bevonni – tette hozzá.

idos hazaspar

Aktív tolerancia

Szarka Miklós arról is beszélt, a párkapcsolati problémáknak vannak jól körülírható tünetei, például a kommunikációs krízisek, ugyanakkor az okok egy része nagyon nehezen azonosítható, és csak hosszabb diagnosztikus folyamat eredményeképpen lehet sejteni vagy érzékelni őket.

A jó házasság titkáról azonban nem lehet egyes számban beszélni, legalább harminc titok van. Az egyik nagyon fontos tényező az aktív tolerancia, vagyis a megértés nem arról szól, hogy hagyjuk békén egymást – mondta a pszichológus.

Mennyiségi és minőségi idő

Szarka Miklós szerint az embereknek meg kellene tanulniuk a mennyiségi és a minőségi idő közti különbséget, ami az együtt töltött alkalmakat illeti. A mennyiségi időben a munkán, a napi hajtáson van a hangsúly, a küszködésen, ami önmagában monotóniához vezet, és nagyon nehéz kilépni belőle. A minőségi időben – például nyaraláskor, szabadság idején – ez felfüggesztődik, a felek egyfajta időtlenségnek adják át magukat, játéknak, lazulásnak, amikor azt teszik, amit szeretnek, eddig hiányoltak, és jó kedvvel csinálják. Mint ahogy a szív összehúzódik, majd elernyed.

Forrás: https://napidoktor.hu/index