Gyere barátom szexelni

Számos film és regény témájául szolgálnak azok a baráti kapcsolatok, ahol a közös beszélgetéseken vagy főzéseken kívül a szexnek is helye van.

Egy tanulmány szerint azonban ezek az elkötelezettség-mentes szexuális viszonyok hosszú távon minden esetben működésképtelenek. Rebecca Plante, a New York-i Ithaca Főiskola vezető kutatója 14 000 amerikai egyetemista bevonásával készítette el felmérését, és ez alapján vonta le következtetéseit.

„Egy baráti kapcsolat, melybe a szex is belefér nem egyszerű dolog, mivel bármikor előfordulhat, hogy valamelyik fél igénye megváltozik. Például egyikük már nem szeretne szexuális kapcsolatot, de a barátságra még igényt tart, vagy éppen amikor egy barátságban az egyik fél hirtelen többet szeretne, mint a másik. Ugyanakkor, ha mindkét fél helyesen kezeli a dolgot, egy ideig a szexuális igények egészséges kielégítésének egyik módja lehet egy ilyen kapcsolat.” – fejtette ki véleményét Plante.

A tanulmány készítése során a megkérdezettek közül sokan azzal indokolták az ilyen, szexuálisan kötetlen kapcsolatok igénylését, hogy túl elfoglaltak, egy tartós kapcsolat pedig sok idő- és energia-befektetést kíván. Az okok között szerepelt még az is, hogy nem biztosak az érzéseik mélységében és tartósságában, illetve az is előfordult, hogy már fenntartottak egy tartós kapcsolatot, és a baráti szexet amellett folytatták.

„Jóllehet a közvélemény szerint az Egyesült Államok egy szexuálisan nyílt kultúra, mégsem kezelik megfelelő módon az ilyen jellegű kérdéseket. Noha a médiában bárhol találkozhatunk a szex nyílt bemutatásával, az emberek még sincsenek tisztában vele, mire is vágynak igazán e téren.” – összegezte megfigyeléseit Dr. Plante.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.