A pasid nem gondolatolvasó

Van egy mondás, miszerint a férfi és a nő azért nem érti meg egymást, mert más bolygóról származnak.  A probléma ennél sokkal földhöz ragadtabb, szerencsére megoldható egy kis segítséggel.

A női magazinok néha egészen eszelős tippeket adnak ahhoz, hogy hozzuk rendbe kihűlt házasságunkat. Ajánlanak erotikus játékokat, fehérneműt, kényeztetést, de egy sem beszél arról, hogy mi az eltávolodás oka. Pedig nem biztos, hogy a tűz hunyt ki, gyakori, hogy az elhidegülés nem az ágyban, hanem az asztalnál kezdődik. Egészen pontosan a beszélgetéseknél.

Én, Te, Mi

Mindenki kommunikál. Szeretjük azt hinni, hogy üzenetünk mindig átmegy, de ez néha nem így van.  A legrosszabb, ha épp az általunk szeretett személlyel nem jutunk zöldágra, úgy érezzük hogy nem ért meg minket.

“Egy párkapcsolatban háromféle kommunikációs alaphelyzet van, az Én, a Te és a Mi. Csak akkor lehet eredményes a két fél közti kommunikáció, ha nyíltan felvállaljuk a saját érzéseinket és igényeinket, de felismerjük a másik szükségleteit is.  Az ÉN üzenet lényege: mit érzek és mit szeretnék. Sokszor feltételezzük, hogy a másik tudja, mit akarunk, de ez csak részben igaz. Ha nem merjük felvállalni az érzéseinket, vágyainkat, könnyen elcsúszhat a párbeszéd. Ha a sérelmek kerülnek előtérbe, akkor gyakori, hogy a másik viselkedését vesszük górcső alá. A vádaskodás a TE kommunikáció. Ekkor kezdődnek úgy a mondatok, hogy te ezt csináltad, vagy éppen nem csináltad– kezdi Hegyi Tilda coach. Ha csak a “Te kommunikációt”  használjuk nehezebben jutunk el a közös célig.

kapcsolat

Mondd el, mi zavar, mi bánt!

A szakember szerint a párkapcsolati konfliktusok oka, hogy a felek mindig a másiktól várják a változást.

“Először is magunkon kell változtatni” – vallja Hegyi Tilda.  – “Legtöbbször a másikat hibáztatjuk, de vajon  elgondolkodom-e azon, hogy mit teszek én a kapcsolatért?  Önmagunknak bevalljuk-e, hogy mi okozza a valós feszültséget? Fogalmazzuk meg, mit szeretnénk pontosan, ha ez megvan, fordítsunk időt arra, hogy, kinek, mikor, mit kell  tennie ahhoz, hogy együttműködésünk harmonikusabbá váljon.”

Ezt nehéz egyedül objektíven megtenni, hiszen benne vagyunk a sűrűjében. Egy coach külső szemlélőként megfelelő segítséget tud nyújtani.  A cél a közös döntés, a “MI kommunikáció.” – tudtuk meg Hegyi Tilda coach-tól.

Ezért ér véget a legtöbb párkapcsolat

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.