Figyeld a jeleket! – Felmerülhet a gyerekkori cukorbetegség gyanúja

Ha lázas a gyerek, ha elesett, és vérzik, ha test szerte kiütéses, ha nehezebben veszi a levegőt… Nyúlunk a telefonért, orvosságért, rohanunk az ügyeletre… Tehát nem kérdés számunkra, azonnal cselekednünk kell. Van egy gyermekkori betegség azonban, amelynek az első tüneteinél nem szólal meg a szülők fejében a vészcsengő. Pedig ez sem várhat másnapig. Az 1-es típusú, fiatalkori cukorbetegségről van szó.

Az 1-es típusú vagy más néven gyermekkori cukorbetegség korai felismerését nehezíti, hogy a tapasztalt tünetek „ártalmatlanabbnak” tűnhetnek, így olykor nem késztetnek bennünket cselekvésre. De segítség lehet a tudás, ha a lenti panaszok együtt és egy időben jelentkeznek, hogy még aznap házi vagy ügyeletes gyermekorvoshoz forduljunk. Nem várjuk meg a holnapi rendelési időt, főleg nem azt, míg mi a saját orvosunk visszatér a szabadságáról, vagy míg tudunk gondoskodni a másik gyermekünk felügyeletéről…

Mikor kezdjünk gyanakodni?

 • Sokat kezd inni
  A kulcs abban rejlik, hogy a megszokottnál iszik többet óvodás vagy iskoláskorú gyermekünk. Akár naponta 3-4 liternyi folyadék is lecsúszik. Ahogyan leteszi a poharat, szinte azonnal újra szomjas. Csecsemőnknél is ezt tapasztaljuk: ha anyatejesen tápláljuk, „újra és újra kétségbe esetten követeli a szoptatást, bár én úgy látom, korábban ennyi szopott mennyiség után órákig béke volt.” Vagy éppen tápszerből, vízből, teából, gyümölcsléből nem tudjuk elégszer kínálni.
 • Sokat pisil
  Itt is az lehet segítségünkre a felismerésben, hogy szinte egyik napról a másikra változnak meg a gyermek szokásai. Az óvodás, iskolás napközben szinte állandóan vécére jár, foglalkozások, tanórák alatt szintén ki kell kéredzkednie. És egy olyan program, melyet korábban zökkenőmentesen tudtunk lebonyolítani, például bevásárlás, játszóterezés, edzés, most nehézség, hiszen a gyereknek nagyon hamar, ismét és ismét újra ki kell mennie a mosdóba. „A fiam éjszaka is felkelt pisilni, míg ez korábban nem volt jellemző, akkor sem, amikor elkezdett a biliről a vécére átszokni.” Már szobatiszta kisdedünk újra bepisil, vagy észrevesszük, napközben elcsöppen a vizelete. A kisbaba pelenkája elnehezül a nagy mennyiségű vizelettől, több fogy belőle a szokásosnál, rendre eláztatja a rugdalózót, a kiságy matracát, az autósülést, a babakocsit.

 • Farkasétvány mellett fogy
  Mindig éhes. A nagyobb gyerekek többsége maga fogalmazza meg, ez az éhségérzet „oly parancsoló, hogy nem tudok másra figyelni, másra gondolni”, és nem tud várni a szünetig, a következő étkezésig, vagy amíg haza érünk, ennie kell. S miközben egyre több evéssel próbálja ezt a folyamatos, kínzó éhséget csillapítani, mégis fogyni kezd. Szülők számolnak be arról, hogy az érintett gyermekek tíz nap alatt akár 2-3 ruhamértet is fogytak. Hogy csecsemőjüknek nem tudtak annyi anyatejet, tápszert adni, hogy kellő ideig elegendő legyen, hogy szinte sohasem látták már azt a jóllakottságában ellazuló babát, melyet korábban igen – mindeközben a gyermek súlygörbéje átment zuhanórepülésbe.
 • Fáradt, aluszékony – látszólag minden ok nélkül
  Az örökmozgó kisgyermekünket, az energikus, még sportoló iskolásunkat is folyamatosan fáradtnak, kimerültnek látjuk. Ő maga is mondogatja, „olyan gyenge vagyok”. A legkisebb fizikai aktivitás, mely korábban meg sem kottyant neki, most annyira lemeríti, hogy akár le is kell feküdnie. A legváratlanabb vagy tőle teljesen szokatlan időpontokban, napszakokban elbóbiskol, elalszik. Az iskolai teljesítménye romlik. Csecsemőknél is megfigyelhető az aluszékonyság, s az a baba, aki már igényelte a foglalkozást, boldogan kommunikált, szinte csak szunyókál egész nap, túl csendessé válik.

Ha a tüneteket csupán önmagukban nézzük, az csapda is lehet, és elterelheti gyanúnkat. Különösen, ha racionálisan megmagyarázhatónak tartjuk azokat, „persze, hogy sokat iszik, hiszen kánikula van, én is több folyadékot fogyasztok, mint máskor.” „Naná, hogy állandóan pisilnie kell, hiszen egész nap iszik.” Vagy éppen felfázásra, húgyúti gyulladásra kezdünk el gyanakodni.

Miért nehezebb felismerni, mint a többi betegséget?

A gyermekkori cukorbetegség tünetei nem specifikusak, bár a fenti panaszok együtt, egy időben jelentkezése egyértelművé teheti, hogy lépnünk kell, azonnal, orvoshoz kell fordulnunk, azonnal. S az a tény szintén nem játszik a kezünkre a korai felismerésben, hogy információink többnyire a 2-es típusú, azaz a felnőttkori cukorbetegségről vannak, és ez szintén tévútra vihet, elaltathatja gyanakvásunkat: cukorbeteg a gyerek. Pedig a kettő nem azonos, így nagyon nem mindegy, hogy melyik típusú cukorbetegségről van szó: okai, tünetei, lefolyása nagyon eltérő a két fajtának.

 • A 2-es típusú felnőttkori diabétesz
  Idősebb korban alakul ki. Hajlamosító tényezői, rizikófaktorai az életmódban keresendők: a túlzott, a napi energiaigényt jóval meghaladó szénhidrátbevitel, a túlsúly és az ehhez csatlakozó mozgásszegény életvitel.
 • Az 1-es típusú fiatalkori diabétesz
  Csecsemőkortól fiatal felnőttkorig kezdődhet. Semmilyen összefüggésben nincsen az érintett gyermek életmódjával! Tehát korszerűen táplálkozó, ideális testsúlyú, rendszeresen sportoló gyermekeknél is előfordulhat.
  És még egy tévhit, melyet el kell oszlatnunk: ugyan az 1-es típusú cukorbetegségnél ismernek genetikai faktorokat, ennek ellenére többségükben olyan gyermekek válnak diabéteszessé, akiknek családjában, rokonságában korábban nem fordult elő a betegség.

Akkor mi okozza a gyermekkori cukorbetegséget?

Az 1-es típusú diabétesz bizonyítottan autoimmun-betegség. Védekező rendszerünk úgy van kódolva, hogy fő feladata megkülönböztetni a saját és az idegen, betolakodó sejteket, anyagokat. Ha kórokozó vagy idegentest kerül a szervezetünkbe, immunrendszerünk felismeri őket, hadrendbe áll, és olyan sejteket, anyagokat termel, melyek elpusztítják őket, óvva ezzel egészségünket. Autoimmun-betegségről akkor beszélünk, ha e felismerésben zavar támad: a védekező rendszer a saját szervezet sejtjei ellen kezd ellenanyagot termelni. A gyermekkori cukorbetegségben az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit pusztítja el. Az inzulin – a szénhidrát-anyagcserénket szabályozó legfontosabb hormon – hiányában alakul ki a diabétesz.

De miért ez a nagy segítség?

Ahogyan már beszéltünk róla, ha az 1-es típusú cukorbetegség tünetei együttesen jelentkeznek: a gyermek sokat iszik, sokat pisil, farkasétvágya ellenére fogy, és mindehhez még rendkívül fáradékony, nem várhatunk másnapig, még aznap orvoshoz kell fordulnunk. A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek ugyanis csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskoláskorosztálynál pedig egy hónapon belül súlyos tünetekbe fordulnak. Ezek:

 • hasfájás
 • hányás
 • gyakori, mély ki- és belégzés, úgy nevezett Kussmaul-légzés
 • kiszáradás
 • tudatzavar
 • kóma

Szembe kell néznünk a ténnyel: a gyermekkori cukorbetegség azonnal kórházi terápia nélkül végzetes lehet! Tehát késlekedésnek nincs helye!

Itt kell beszélnünk két további, korán jelentkező mérhető eltérésről, amely a panaszok kórtani hátterében áll. Arról, hogy cukorbetegségben megemelkedik a vércukorszint és vizeletben megjelenik a cukor. Ha van lehetőségünk ezeket tesztelni, hasznos lehet, de ha nincs, és a tünetek felkeltik a gyanút, nem szabad késlekedni, még aznap orvoshoz kell fordulni.

Vércukorszint mérése otthon

Ujjbegyes vércukormérővel mérhetjük a vércukrot reggel, éhgyomorra vagy étkezést követően 1,5-2 órával. Az eszközt gyógyszertárban vény nélkül megvásárolhatjuk. A mérés előtt szappanos, bő, meleg vízzel mossuk meg a gyermek kezét. A vércukorszintet millimol/liter (mmol/l) mértékegységben adják meg, az eszközök is ezt az értéket mutatják.

 • éhgyomorra 6 mmol/l értéknél mért magasabb vércukorszint
 • étkezés után 1,5-2 órával 10 mmol/l értéknél mért magasabb vércukorszint

esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Vizeletcukor vizsgálata otthon

Tesztcsík segítségével – mely szintén a patikákban, orvosi rendelvény nélkül kapható – állapíthatjuk meg, van-e cukor a vizeletben. Itt nincs szükség a pontos érték mérésére. Ugyanis élettani esetben nincsen cukor a vizeletben! Tehát ha a tesztcsík elszíneződik, nem késlekedhetünk!

Olvasd el ezt is!

A helytelen táplálkozás miatt egyre több a cukorbeteg gyerek

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.