Süssünk német kalácsot!

Aranybarna, meleg és omlós kalács – a legjobb vendégváró az ünnepekre.

Német karácsonyi kalács (Stollen)

Hozzávalók

– 55 dg teljes kiőrlésű búzaliszt

– 20 dkg vaj

– 15 dkg méz

– 4 dkg élesztő

– 2,5 dl tej

– 1-2 db tojás

– citrom reszelt héja

– késhegynyi szerecsen dió, őrölt szegfűszeg és kardamon

– 10 dkg mandula

– 10 dkg mazsola

– (20 dkg marzipán)

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük, és öklünkkel a közepébe mélyedést nyomunk.

A mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejjel elkeverjük, és megvárjuk, míg felfut. A többi összetevőt a liszthez öntjük, és mindezt jól megdagasztjuk.

stollen

Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.

A megkelt tésztából vastag hurkát sodrunk, kivajazott tepsire helyezzük, és letakarjuk. (Németország egyes helyein a stollen közepébe marcipánrudat tesznek. Ehhez használhatunk biomarcipánt.)

Miután megkelt tojássárgájával megkenegetjük, és előmelegített sütőben 180°C-on, 50-60 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácsra teszzük kihűlni.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: