Pakoljunk agyagot a pacekra!

Az agyag gyógyhatásait már az ókorban is ismerték és gyógyításokban használták az arabok, görögök, hinduk.

Az ókorban s Lemnoszi anyag volt a leghíresebb, melyet Dioszkoridész, Néró híres orvosa is eredményesen alkalmazott. A középkortól egészen a 19. századig, a kémiai szerek elterjedéséig egy hatásos gyógymódnak tartották, és ez a mai napig megállja a helyét.

Az agyagpakolás külsőleg a következő problémáknál alkalmazható:

  •  izületi fájdalmak
  •  izületi gyulladások
  •  köszvényes, reumatikus problémák
  •  izületi duzzanatok
  •  zúzódások, húzódások
  •  ideggyulladások és fájdalmak
  •  porckorongsérv
  •  ficamok

 

A hideg agyagpakolás hatására a bőr pólusai összehúzódnak, intenzív lázképződés alakul ki a kezelt területen, már közvetlenül a pakolás felrakásakor. A bőrön lévő agyag hermetikusan lezárja a felületet, aminek hatására a kezelt testrész hőmérséklete emelkedik.

Ha a kezelt terület hőmérséklete eléri a 38-40 °C fokot, a pólusok megnyílnak és az intenzív izzadás következtében nagy mennyiségű salakanyagtól és egyéb gyulladást előidéző anyagtól szabadul meg a szervezet, amit az agyag magába zár. Ezért az agyagpakoláshoz használt agyagot csak egyszer lehet felhasználni.

Ahhoz, hogy agyagpakolást készítsünk, szükségünk van néhány kellékre. Mindenek előtt agyagra, vászonruhára vagy csomagolópapírra, törölközőre, takaróra, fáslira, meleg zoknira, melegítős palackra vagy egy egyszerű műanyag palackra.

 

A tiszta agyagot hideg víz vagy hideg gyógynövény kivonattal pépes állagúra keverjük. A agyagpépet felkenjük egy vászonruhára kb. 2 cm vastagságban, és úgy borítjuk be vele a kezelendő területet, hogy az agyagpép közvetlenül a bőrrel érintkezzen.

Ezután borítsuk be a pakolást törölközővel és rögzítsük fáslival. Ezek után ajánlott jól betakarózni és egy melegvizes palackot helyezni a talphoz, ami elősegíti a vér felmelegedését és az izzadást, valamint megakadályozza a lehűlést – ami azoknál kifejezetten fontos, akiknek gyakran hideg a lábuk.

Az agyagpakolást vizes ruhával le kell mosni a bőrről és utána olíva-, mandula- vagy avokádóolajjal bekenni a kezelt felületet. Az agyagpakolás időtartalma 1-1 ½ óra. Ha az agyag előbb megszáradna, akkor le kell venni, mivel bőrizgalmat okozhat. A pakolás 1-2 naponta ismételhető, de heveny gyulladásoknál akár naponta 2-3 alkalommal is felhelyezhető.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.