Klasszikus bécsi Táfelspicc (tányérhús)

Lássuk, hogyan készíthető el otthon a klasszikus Táfelspicc , természetesen minimum 6 személyre:

Hozzávalók:

1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)

kb. 0,75 kg marha csont

3 sárgarépa

3 petrezselyemgyökér

1 kisebb zeller

1 fej vöröshagyma

2 babérlevél

kb. 10 szem egész bors

2 borókabogyó

metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

Töltsön fel egy nagy edényt kb. 5 liter hidegvízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa le a húst az inaktól és az esetleges bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A babérlevéllel, borssal és borókabogyóval tegye a marha fartőt a vízbe és továbbra is gyöngyözve főzze 2-2 és fél órán át. A habot és zsírt a felszínéről a rendszeresen szedje le.

bécsi

A hagymát hámozás nélkül, félbevágva süsse egy serpenyőben (zsíradék nélkül), amíg a felülete sötétbarna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb egy órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát).

Vegyük ki a húst és szűrjük le a levest, majd tálalásig tegyük vissza a húst. Fontos: amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert megbarnul és kiszárad.

Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.

Főzési idő: a marha minőségétől függően, 3–3 és 1/2 óra

 

Forrás: