Karácsonyi diabetikus gyümölcskenyér 2013-12-06 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Ki mondta, hogy a karácsonyi ételeknek feltétlen hizlalónak kell lenniük? Készítsünk egészséges karácsonyi ételeket! Rögtön ki is próbálhatjuk a diabetikus gyümölcskenyeret! Hozzávalók 26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi só, 12 dkg vaj, 2 tojás, 2 alma, (2 sárgarépa), 15 dkg durvára vágott dió, 0,8 dl frissen facsart narancslé, reszelt narancs héj Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei túllógjanak. Vajazzuk ki. Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal. Reszeljük le az almát, (és a sárgarépát). Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját és a narancslevet. Dolgozzuk össze ismét alaposan. Simítsuk a formába a masszát és 170 fokon 65-70 percig süssük. Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll. Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket! Forrás: