Ismét itt a medvehagyma szezon! 2014-03-31 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Március közepétől jelenik meg a tavasz első hírnöke, a piacok slágere: a medvehagyma (allium ursinum). Friss, zamatos, tele az erőre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény, mely nevét nem véletlenül kapta. A medvék a téli álom után ezt a növényt nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a testüket megtisztítsák és az anyagcseréjük újra beinduljon. Ha a medvéknek jó, akkor mi is egész bátran csemegézhetünk belőle. Kapható zöldségeseknél, bioboltokban, ha olyan helyen lakunk, ahol megterem akkor saját magunk is gyűjthetünk egy jó kirándulás keretében, virágzásig szedhető. Ha magunk szedjük fontos tudnivaló, hogy csak a leveleit szabad fogyasztani, a gumó mindenképpen maradjon a földben. Nem szabad összetéveszteni a medvehagymára hasonlító gyöngyvirággal, ami mérgező növény! A levelét kicsit megdörzsölve érezhető a hagyma máshoz nem hasonlítható illata. Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Természetes immunerősítő növény, melynek számtalan jótékony hatása van: • kiváló vértisztító • méregtelenítő • étvágygerjesztő • baktériumöl • koleszterin- és vérnyomáscsökkentő • elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat • magas C-vitamin tartalma miatt javítja a közérzetet • támogatja az immunrendszer működését • a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják • az ízületekre is jó hatású • nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák Ennek a természetes mondhatni gyógynövénynek egyre nagyobb figyelmet szentelnek, Medvehagyma Fesztivált az országban több helyen is tartanak március végétől április végéig. A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni. Forrás: