Hőség és fejfájás – Mi az oka és milyen kezelés segít?

Sokszor a házi praktika is elég

A nyári hőség sokakat megvisel, s szép számmal akadnak, akiknél fejfájás formájában is jelentkeznek panaszok. Mi ennek az oka és milyen kezelés segíthet?

A fejfájás sosem kellemes, ám ha ez a hőség miatt jelentkezik, különösen bosszantó lehet. Nem ritka, hogy nyári melegben már kora reggel érzékeljük a problémát, s rossz rágondolni, milyen nap vár ránk.

Foto:123rf.com

A nyári fejfájás meglehetősen általános dolog, melynek számos oka lehet. A leggyakoribb, hogy a hőség, az erős nap már nem tolerálható számunkra, de a hőingadozás, a páratartalom nagysága és a légnyomás változása is állhat a fejfájás mögött. Ahogyan az is, ha nem ügyelünk a kellő folyadékbevitelre és kiszáradunk.

Igen sűrűn az utóbbiról van szó. Természetes, hogy a nyári hőségben több vizet kell innunk, hogy szervezetünk ugyanúgy működjön, ahogy eddig, különösen, hogy sokat izzadunk és ezzel is vizet veszítünk – erről azonban gyakran elfeledkezik az ember.

Ezekre figyeljünk a tikkasztó kánikulában

 

A fejfájás érkezését érdemes már a korai jelek idején megállítani, így meggátoljuk, hogy komoly fájdalom, migrén legyen belőle. Ilyen jelnek tekinthető, ha jelentős fáradtságot érzünk, elkezd zavarni a fény, szédülés, izomgörcs tör ránk vagy enyhe hányinger, s úgy érezzük, semmi sem segít a fokozott szomjúságunkon.

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon, fontos az azonnal kezelés: keresni kell egy napmentes, sötét helyet és sok hideg vízzel pótolni folyadékveszteségünket. Amennyiben sokat izzadtunk, sportitalt is fogyaszthatunk, ezekkel ásványi anyagokat is viszünk a szervezetünkbe.

Foto:123rf.com

Nyári fejfájás esetén a kezelés leginkább az időben történő reagálás. Egyébként is be kell tartani azonban bizonyos szabályokat hőség idején: sose legyünk sokáig erős napon, amennyiben kinn kell lennünk, mindig viseljünk sapkát, napszemüveget.

Igyunk sok vizet napközben, mindig legyen nálunk hideg víz. Az ásványi anyagokat – köztük a magnéziumot – szintén fontos pótolni nagy melegben.

Ha a nyári fejfájás már kialakult, különféle otthoni módszerekkel is segíthetünk. Kezelés gyanánt használjunk hideg vizes borogatást a fejre, igyunk jeges teát – leginkább kakukkfüvet vagy borsmentát -, de a borsmenta illóolaj formában történő párologtatása, vagy a fej bedörzsölése is segíthet a panaszok enyhítésében.

Foto:pixabay.com

Orvoshoz akkor forduljunk, ha a fejfájás házi kezelése nem használ, s magas láz, hányás, étvágytalanság, sápadtság, zavarodottság társul a fő tünet mellé. Célszerű felkeresni ez doktort akkor is, ha a fejfájás a hőségben hetente több alkalommal is ránk tör, vagy nem múlik el 2-3 órán belül.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.