Hogyan válasszunk jó és kényelmes matracot?

A koronavírus járvány után idén nyáron az afrikai meleg ösztönzi az embereket az otthonmaradásra, hiszen a rekkenő hőségben jobb otthon a hűs lakásban lustálkodni.

Szponzorált tartalom

Egy megfelelő matrac online vásárlása nagyszerű alternatívát kínál. Nem beszélve a különböző kedvezményekről, vagy akciós napokról. Hátrány lehet, hogy a fizikai kipróbálásra, átnézésre nincs lehetőség. A behelyezést nekünk kell megoldani, és az is kockázati tényező lehet, hogy méretileg nem passzol az ágyunkhoz, ezért nagyon fontos a termékgarancia. Az ágybetétet több szempont szerint választhatjuk ki, ehhez nyújthat segítséget az alábbi cikkünk.

Melyik a legjobb matrac?

A matrac tekintetében a legfontosabb dolog, hogy kényelmet biztosítson és mindent igényt kielégítsen: vannak, akik háton, vagy éppen hason, és mások oldalt szeretnek aludni, ezért jó, ha adott termék rugalmas. Sokan hangoztatott szempont az is, hogy megfelelő „alátámasztást” nyújtson a gerincünknek. Ha túl kemény kitartja, ha túl puha belesüpped a testünk, ami kialvatlansághoz és fájó végtagokhoz vezethet. Típustól függően 15 és 100 ezer forint közötti árkategóriában vásárolhatunk online, érdemes figyelni az egyes kedvezményeket.

A memóriahab nagyobb nyomáscsökkentést kínál. A minőség meghatározásához nézzük meg a hab sűrűségét és vastagságát, amely meghatározza, hogy milyen mélyre süllyed. Az újabb matracok általában több különböző habréteget használnak, ahol alul a nehezebbek alátámasztják, felül pedig a könnyebb, hűvösebbek a kényelmet biztosítják.

Vannak olyanok, amelyek puha és szilárd oldalúak, így szükség szerint egyszerűen átfordíthatjuk. Egyes típusokmoduláris kialakításúak, amelyek lehetővé teszik a belső rugók körüli mozgást.

Matracok különböző fekvő pozíciókhoz

Aki szeret az oldalán feküdni, olyan felületre lesz szükségünk, amely megtartja a testsúlyt, erre ideális lehet a latexből vagy habból készült matrac, amely beépített nyomáscsökkentő pontokkal rendelkezik a váll és a csípő körül.

Vannak, akik, hason, illetve háton szeretnek aludni, fontos, hogy adott kiegészítő ne legyen nagyon kemény és jól illeszkedjen a testünkhöz. A hideghabos ágybetétek pontrugalmasságának eloszlása meghatározó, és egy speciális technológiának köszönhetően a matrac két oldalának keménységi szintje eltérő, ezzel is hozzásegítve, hogy gerincünk védve legyen. Az egészségmegőrzés szempontjából a nyak, hát több alátámasztást kap, míg a derék és váll jobban belesüllyedhet az ágyba. Így kényelmesen tudunk aludni miközben a gerincünk sem sérül, ha sokat forgolódunk. Az ilyen termékek általában tartós szövethuzatból készülnek, ami levehető, és könnyen moshatók 60 fokon.

Fotó: 123rf.com

Az allergiások védelmében

A legtöbb hab és latex típus ellenáll a poratkának és egyéb allergiát kiváltó veszélyeknek. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni adott ágybetét anyagát tekintve, hogy a későbbiekben ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Jó választás lehet a hab-vagy biomatrac, ahol minél sűrűbb a habanyag, annál nehezebb a poratka bejutása az anyagba, az úgynevezett memory habmatrac jellemzően 50-95 kg-os, ami a sűrűségét tekintve igen jól ellenáll. Arra azonban figyeljünk oda, hogy az ilyen ágykiegészítő típusokat közel 90-95°-on kell mosni, a legjobb hatékonyság érdekében.

Létezik olyan, hogy biomatrac?

A kókusz és latex kombinációjából származó anyagra mondhatjuk, hogy biotermék. Többféle módon lehetnek rugalmasak vagy kemények, olyanok, mint a habmatrac. A latex ráadásul nagyon jó alapanyag, hiszen igen kényelmes, jobban szellőzik, és nem túl kemény.

A kókuszból készült ágykiegészítő már kevésbé kényelmes, ezért, ha variáljuk az alapösszetevőket, úgy a kókuszból legyen a kevesebb, mert ha túl kemény lesz az anyag, az már káros lehet az egészségre.

Vásárlás előtt…

A fentiek tekintetében láthattuk, hogy sokszínű a kínálat, ugyanakkor, ha a matrac hideghabból vagy átszellőző memóriahabból készül, akkor már nem fogunk rosszul járni.

Egyes shopokban adnak tesztelési, illetve kipróbálási időszakot, éljünk a lehetőséggel és mindig érdeklődjünk a garanciáról és a kedvezmények felől is, mert vannak olyan napok, amikor 40-50%-kal olcsóbban szerezhetjük be a megvásárolni kívánt árucikket.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.