Gyógyító gyümölcsök: eper 2021-04-28 Blog, Egészséges otthon, Otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk! A legjobb terméshozam érdekében a földiepernek közvetlen, teljes napfényre van szüksége. Kora tavasszal virágzik, ezért ne ültessük mélyen fekvő helyre vagy magas fák alá, ahol a hideg levegő beszorul. Így termesszünk földiepret Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Foto:123rf.com Az eper gyógyhatásai: szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, kiváló az emésztési panaszok kezelésére, vesebántalmak esetén, a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására, tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén, a pattanásos bőr kezelésére, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is. Eperkúra az egészségünkért „A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak” – mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója. Foto:123rf.com Ha nyersen fogyasztjuk az epret.. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk. A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. Sülve-főve Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt. De hogy ezzel se legyen probléma, néhány rövid ötletadó recepttel kedveskedünk! 1. Zabpelyhes epersaláta Hozzávalók: 15 dkg eper 2 evőkanál zabpehely fahéj 3 evőkanál natúr joghurt vanília rúd A zabpelyhes epersaláta elkészítése: A joghurthoz add hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyd állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd add hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretnéd, használhatsz egy kiskanál mézet. ————————————————————————– 2. Epres müzli Hozzávalók: 30 dkg eper 14 dkg müzlikeverék 5 dkg méz 2,5 dl tejföl egy citrom leve 2,5 dl sovány tej 6 dkg dió pisztácia Az epres müzli elkészítése: A tejfölt keverd ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Add hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsd tejjel, majd hagyd állni 20 percig. A félbevágott epret tedd bele a müzlibe, majd az egészet hintsd meg pisztáciával. ————————————————————————– 3. Hideg eperleves Hozzávalók: 2 dl tejszín 50 dkg eper 5 dl tej méz A hideg eperleves elkészítése: Az epret mosd meg és szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet és turmixold össze, adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tedd bele a maradék epret és jól hűtsd le. Ha szükséges, mézzel édesítheted. Forrás: edenkert.hu