Így termesszünk földiepret

A legjobb terméshozam érdekében a földiepernek közvetlen, teljes napfényre van szüksége. Kora tavasszal virágzik, ezért ne ültessük mélyen fekvő helyre vagy magas fák alá, ahol a hideg levegő beszorul.

A földieper – azaz a szamóca – termesztése

  • Növény típusa: évelő
  • Tudományos elnevezés: Fragaria x ananassa
  • A kifejlett növény mérete: magassága 15-30 centiméter, szélessége 30 centiméter, gyorsan terjeszkedik
  • Fényigénye: teljes napfény
  • Virágzási időszak: április -május
  • Talajtípus: a könnyű, száraz, jó vízelvezető képességű talajt kedveli
  • PH érték: 5,8-6,5
  • Közismert kártevői: meztelencsiga és takácsatka, cserebogarak,
  • Közismert betegségei: szürkepenész, levélfoltosság,

Általános tudnivalók az egyik kedvenc gyümölcsünkről, a földieperről

Ne ültessük olyan helyre az epret ahol az előző három évben paradicsomot, paprikát, burgonyát, padlizsánt, málnát vagy szedret termesztettünk. Ha ezeknek a növényeknek legalább három évenként nem cseréljük az ültetési helyét, mindannyian olyan gombákat hordozhatnak, mint például a vertiliumos hervadás és olyan kártevőket, amelyek beágyazódnak a talajba.

eper

A földieper szaporítása

A földieper ügyel arra, hogy önmagát szaporítsa; gyökere közelében indákat nevel. Ezeket nyugodtan használhatjuk az eper parcella frissítéséhez. Hagyjuk őket meggyökeresedni, majd ültessük át egy új eper ágyásba. Ha nem rendelkezünk meglévő eper ágyással, akkor ajánlott a palántákat megvásárolni.

A földieper gondozása és termesztése

Ültessük el a földieper palántákat, amint a talaj felmelegedett. Ültetésig tartsuk őket kissé nedves és hűvös helyen. Válasszunk egy napos helyet a kertben, és figyeljünk, hogy ne ültessük mélyebbre a palántákat, mint ahogy eddig fejlődtek.

Az eper ágyások előkészítése közben áztassuk a növény gyökereit vízbe. Szórjuk be komposzttal, és minden sornak ássunk sekély árkot, 120 centiméter távolságban egymástól. Minden sorban, 30 centiméter távolságra egymástól, alakítsunk kisebb földhalmazokat. Az új gyökér egészségesebb fejlődése érdekében vágjuk a földieper gyökereit 12 centiméter hosszúra. A gyökereket lágyan helyezzük a talaj fölötti halmaz közepébe. Szórjunk rá földet, nyomkodjuk le és öntözzük meg.

eper 2

Figyeljünk oda, hogy a növény levelei mindig a talajfelszín fölé kerüljenek. Az eper ágyásokat folyamatosan gyomláljuk, és egy hónappal ültetés után alkalmazzunk talajtakarást.

Tipp: ha meg szeretnénk magunkat kímélni az egész éves gyomlálástól, ültetéskor talajtakaró fóliát terítsünk a talajra és csak annak kimetszett részeibe ültessük a palántákat.

Az első nyáron csípjük le az összes virágot, hogy több energiát biztosítsunk az indák fejlődéséhez. Késő ősszel, használjunk vetőmag-és gyommentes talajtakarót, és helyezzük közvetlenül a növényre, hogy megóvjuk a fagytól és az olvadásoktól.

Az utolsó tavaszi fagyot követően távolítsuk el a talajtakarót, és helyezzük az ágyások közötti barázdákba. A második év nyarának kezdetén a földiepernek erőteljes, lédús gyümölcstermése lesz, ezt követően pedig egyre több gyümölcsöt fog teremni. A termés erős és egészséges fenntartása érdekében, két-három évente telepítsük új, tápanyaggal dúsított területre a szamócaágyást.

Hasznos tippek a földieper termesztéséhez és gondozásához

Meghálálja a téli takarást

A szükséges gyomirtáson kívül, a téli védelem érdekében, a növénynek takarásra is szüksége van. Szórjunk 5-7 cm vastagságú gyommentes szalmát az eperre, de csak ősszel, a legelső éles fagyot követően. Ezt általában november végén végezzük el, de természetesen a végső szava mindig az időjárásnak van.

A földieper virágbimbói nagyon érzékenyek a tavaszi fagyokra. Kora tavasszal, még mielőtt túl sok levél megsárgulna, a téli védelmet biztosító talajtakarót le kell szedni az eperről. Ezeket a barázdákban kell hagyni, és tavasszal, amikor fagy várható, le lehet takarni vele a virágzó rügyeket, különösen a korai fajták esetében. A megfelelő fagyvédelem a jó termés kulcsa.

A földieper felhasználása

eper

A legtöbb termesztett földiepret le lehet fagyasztani, ugyanakkor friss állapotban is kitűnő. A frissen szedett gyümölcsöt fogyasszuk bátran. Az eper kiváló lekvárok, zselék és piték készítésére. A frissen vágott, cukrozott epret kiválóan lehet torta vagy fagylalt mellé tálalni. Ráadásul az eper egy bizonyos ellagic sav elnevezésű anyagot tartalmaz, amelynek rákellenes hatása van. (Gyógyító gyümölcsök:eper!)

Népszerű szamóca fajták:

Darselect – Újdonság
Ízletes, kemény húsú szamóca fajta. Bokra felálló habitusú, bőtermő.  Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, mert sokáig megőrzi frissességét.

Elsanta

Középkorai érési idejű: május végén, június elején kezd érni. Népszerű házikerti fajta.

Korona

Középkorai, gazdag érésű, könnyen szedhető eper. Nagyméretű, lédús gyümölcseit bőségesen érleli. Betegségekre nem érzékeny, kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, vagy készíthetünk belőle lekvárt is.

Lambada

Nagyon korai érésű fajta, már májusban szüretelhető. Aromás gyümölcsei nagy méretűek , kúp alakúak. Jó hozamú. Termése magas cukortartalmú. Mélyhűthető. Szabadföldi termesztéshez, vagy fólia alatti hajtatáshoz is ajánlott. Rezisztens a legtöbb gombabetegséggel szemben.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.