Étterem, ahol a vendég a szakács?

Új divat hódít Tel-Aviv kulináris köreiben, több neves vendéglőben ugyanis a vendégek szakácsművészetükkel kápráztathatják el barátaikat, ismerőseiket.

Azokon a helyeken, ahol beengedik a konyhába a látogatókat, a tulajdonossal már előre megbeszélik a menüt, majd az újdonsült séfek reggeltől nekilátnak a sütés-főzésnek a gyakran velük együtt beszerzett hozzávalókból. Végül az irányításukkal elkészült ételeket megrendelheti az aznapi vendégsereg, köztük a különleges alkalomra meghívott családtagok, barátok és ismerősök.

Az új ötlet nyomán eddig elsősorban helyi hírességek, építészek, filmesek, múzeumi kurátorok lettek szakácsok egy napra, de nagykövetek, halászok és turisták is birtokba vették már időlegesen a vállalkozó szellemű éttermek konyháit.

Készül a finom étel!

Tamar Kohen-cedek, a Cucina Tamar nevű vendéglő tulajdonosa elmondta, hogy nem kevés nehézséget jelent az új menük összeállítása a különleges vendéglátásra, és a hobbiszakácsok is gyakran meglepődnek, hogy mennyit kell dolgozniuk a színfalak mögött egy-egy sikeres ételsorért.

Az amatőr séfek saját menüikhez általában felhasználják gyermekkoruk otthoni ételeit, kedvenc fogásaikat édesanyjuk receptkönyvéből, de a nagyvilágban megízlelt ételkülönlegességeket is megpróbálják elkészíteni – írta az MTI.

Uri Dagan, aki egy filmes cég tulajdonosa, a Gedera 26 nevű vendéglőt hajtotta uralma alá egy estére. „El kellett mennem séfnek, hogy megvalósítsam elképzelésemet” – mondta. „Otthon sokat főzök, minden péntek este vendégeket fogadok. A főzés része annak, ami vagyok, annak, hogy kreatív és alkotó ember vagyok” – tette hozzá.

Forrás: