Ázás, fázás – ráfázás? -Tervezési hibák és építészeti megoldások

Budapesten és négy vidéki városban 2017 őszén rendezték meg a MÉK által akkreditált Ázás, fázás – ráfázás? konferenciasorozatot építészeknek és egyetemi hallgatóknak.

A rendezvényen az előadók arra keresték a választ, melyek azok a szakmai hibák, amik miatt a tervezőket, kivitelezőket a legtöbbször marasztalják el. A Tetőfedés hibás kialakítása témakörben a Bramac Kft. szakértője tett konkrét megoldási javaslatokat.

A közelmúltban szakmai körökben sokat lehetett hallani arról, mit hogyan kellene egy építésznek megtervezni és mire kellene figyelni. Az Ázás, fázás – ráfázás? konferenciasorozat éppen ezért a szakmai hibák elkerülése és a megoldási javaslatokról szólt. A rendezvényen egyaránt bemutatták az elmúlt évek legtanulságosabb eseteit és a leggyakoribb építészeti hibákat.

A rendezvényen szó volt a vízszigetelések, tetők, hőszigetelések legtipikusabb problémáiról. A BMI Group tagjaként a Bramac és Icopal alkalmazástechnikusai a termékspecifikus hibákról, ökölszabályokról és jó megoldási javaslatokról számoltak be. A Bramac Kft. a tetőfedés, illetve a nem megfelelő alátéthéjazat és hajlásszög kialakítása kapcsán mutatta be termékmegoldásait, míg az Icopal Kft. szakértője a szigetelésből, illetve a rossz anyagválasztásból eredő hibákra reflektált.

Mélyépítési szigetelések esetében tipikus hibának számít, hogy nem készül talajmechanikai vélemény, és ha készül is, azt nem alkalmazzák. Sokszor a tervezők nem veszik figyelembe a változó talajvízszintet, illetve lejtős területen a rétegvíz ellen nincs védelem tervezve. Gyakran előfordul, hogy nem megfelelő az anyagválasztás, és nem tervezik meg a szigetelés kialakítását és annak védelmét” – mondta Haraszti László az Icopal Kft. műszaki tanácsadója.

Épületek tervezésekor felmerülő alapvető kérdés, hogy magastetős vagy lapostetős épülettömegről van-e szó. Az építészeti trendek folyamatosan változnak, már túl vagyunk a mediterrán stíluson, egyre nagyobb az igény a modern, minimalista épületekre, amit letisztult formavilág és egyre alacsonyabb hajlásszögű tető jellemez. Azonban tetőfedéskor nem megfelelő hajlásszög választása komoly problémákat okozhat, hosszútávon például a szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

A kívánt hajlásszöghöz megfelelő cserepet és alátéthéjazatot kell választanunk. Megelőzhetjük a problémát, ha követjük az irányelveket, és az alkalmazástechnika szabályait, és így kivédhetjük a tetőrendszer beázását, a lécezés korhadását. Alacsonyabb hajlásszögre, nagyobb vízzáróságú termékre és vízzáró vagy vízhatlan alátéthéjazatra van szükség. A Bramac tetőcserepeit szélcsatornában fejlesztették, ahol olyan időjárási körülményeket lehet szimulálni, amelyek a természetben csupán ötvenévente fordulnak elő a statisztikák szerint. Mindemellett fontos a rendszerszintű gondolkodás, a megfelelő minőségű tetőrendszer elemek használata” – számolt be előadásában Viniczai Róbert építész, a Bramac Kft. és a BMI Group alkalmazástechnikai vezetője.

Az előadás online az alábbi linken megtekinthető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index