Zabkása, a szuperreggeli – készítsd el minden nap másképp! 2021-12-28 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A zab és a zabkása egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ódákat zengenek az életmódcikkek. Viszont ha minden egyes reggel – vagy a hét zömében – ezt reggelizzük, muszáj bevetni a kreativitást, hogy ne unjunk rá hamar. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, igazítsuk ízlésünkhöz és a szezonális alapanyagokhoz a napindító kásánkat! Ehhez mutatok 5 egyszerű, de nagyszerű ötletet. Turmix téliesítve Hozzávalók (1 adaghoz): 50 g zabpehely 200 ml tej, növényi tej vagy víz 1 teáskanál méz (ízlés szerint) fél-1 banán 1 kis marék kókuszchips Nyáron sokaknak elegendő reggelire egy tápláló banánturmix, a hidegebb időben viszont inkább vágyunk valamiféle melengetőbb, sűrűbb, laktatóbb napindítóra. Ez a kása hozza a banánturmix-érzést, sőt, ha kókusztejjel készítjük, még külön édesítésre sincs szükség. A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízlés szerint csorgatunk hozzá kevés mézet. Rákarikázzuk a banánt, végül megszórjuk kókuszchipsszel. Foto:izeselet.hu Sós kása Hozzávalók (1 adaghoz): 50 g zabpehely 200 ml víz vagy zöldség alaplé só, őrölt fekete bors 1+1 teáskanál olívaolaj 100 g cukkini 1 tojás újhagymazöld Vannak, akik nem szeretnek reggel édeset fogyasztani. Jó hír, hogy a semleges ízű zab sósan is ugyanolyan finom. Például nyers, főtt vagy sült zöldségekkel, magokkal, csírákkal vagy sült sonkával. Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük. A zabliszt jótékony hatásai – recepttel A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben, 1 teáskanál olajon átsütjük a megmosott, felkockázott cukkinit. Megsózzuk. A többi olajon tükörtojást sütünk, a sárgáját szintén megsózzuk. A sült cukkinit a kész kására halmozzuk, rácsúsztatjuk a tükörtojást, végül megszórjuk felcsíkozott újhagymazölddel. Foto:izeselet.hu Almás-mézesfűszeres Hozzávalók (1 adaghoz): 40 g zabpehely 150 ml víz + a pároláshoz fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál méz (ízlés szerint) 1 nagyobb alma gránátalma magok, aszalt és szárított áfonya és dió a tetejére Egy falat karácsony vagy adventi vásári hangulat… A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízesítjük a mézesfűszerrel és mézzel. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk, a kész zabhoz keverjük. Gránátalma magokkal, áfonyával és dióval megszórva tálaljuk. Foto:izeselet.hu Chia magos Hozzávalók (1 adaghoz): 40 g zabpehely 10 g chia mag 200 ml tej, növényi tej vagy víz 1 teáskanál méz (ízlés szerint) 1 nagy marék fagyasztott erdei gyümölcs A chia mag remekül eltelít, érdemes a zabkásába is belekeverni. A fagyasztott gyümölcsöt pedig közvetlenül a mélyhűtőből szórjuk a meleg kására, a hideg-meleg isteni együtt! A zabot és a chia magot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük, közben mézzel édesítjük. Közvetlenül tálalás előtt fagyasztott gyümölcsöt teszünk a tetejére. Foto:izeselet.hu Sütőtök reggelire is Hozzávalók (1 adaghoz): 30 g zabpehely 120 ml víz 1 kávéskanál őrölt fahéj 100 g sült sütőtökpüré 1 marék vegyes olajos mag és mazsola A sült sütőtökpüré a zabkásánkhoz is remek választás. Dobjuk fel olajos magokkal, és délig tuti nem leszünk éhesek. A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Édesíthetjük is, de a sült sütőtök magában is elég édes, ezért ez a lépés ízlés szerint el is hagyható. Hozzákeverjük a sült sütőtökpürét, durvára vágott olajos magokkal és mazsolával megszórva tálaljuk. Foto:izeselet.hu Kedvenceimhez adom Forrás: Ízes Élet