Vajon minden alkoholmentes ital hidratál? 2019-11-05 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Egészségünk, jó közérzetünk, de akár teljesítményünk is mind azon múlhat, iszunk-e eleget. Amíg a közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezetünk, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel teljesíti a javasolt napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt. Ezért az Európai Hidratációs Intézet (EHI) szakértői szerint fontos a tájékozottság, és érdemes leszámolnunk mindazokkal a tévhitekkel, amelyek szerint egyes, az étrendünkben szereplő italok hidratációs szempontból kevésbé előnyösek. Fotó: 123rf.com Brit kutatók – köztük az EHI Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke, professzor Ronald J. Maughan -a közelmúltban megjelent tanulmányából kiderült, hogy azok a felnőttek, akik a teszt során felkínált italok közül háromnál többet fogyasztottak naponta, nagyobb valószínűséggel érték el a megfelelő hidratációs szintet, mint azok, akik kevesebb félét fogyasztottak. Ez a megállapítás, amely egy az Egyesült Királyságban lefolytatott táplálkozástudományi kutatás adatain alapul, alátámasztotta azt a tényt, hogy a hidratációban is fontos szerepet játszik a változatosság. Hajlamosak vagyunk tehát többet inni, ha a víz mellett különböző ízű italokból is választhatunk. Ugyanezért nem javasolt például az üdítőket teljesen száműzni mindennapjainkból, mert így csökkenhet folyadékbevitelünk. A test tömegmegőrzése, az optimális energia-bevitel szempontjából fontos azonban számolni a különféle italok energia- és tápanyagtartalmával, különösen a kalóriadús ünnepi ételek időszakának közeledtével. Fotó: 123rf.com A gyümölcslevek vagy cukorral édesített üdítők energiatartalma magasabb, mint a vízé, ezért a kalóriákat gondosan számon tartók gyakran le is mondanak róluk, bár ez a tény önmagában nem tehető felelőssé az elhízásért. A bennük lévő cukor olyan szénhidrát, amely szervezetünk elsődleges energiaforrása és grammonként 4 kilokalóriát tartalmaz (a fehérje szintén ennyit, míg a zsír 1 grammja 9-et, az alkoholé pedig 7-et). Ezt az energiát aktív életmód és elegendő testmozgás esetén felhasználja szervezetünk, e mellett több ital fontos tápanyagokat, például vitaminokat, antioxidánsokat vagy ásványi sókat tartalmaz, a gyümölcslé pedig kiválthat egyet a naponta ajánlott öt adag gyümölcsből. Egy biztos; szinte minden alkoholmentes ital hozzájárul a megfelelő hidratációhoz, legyen az cukor tartalmú vagy diétás, szénsavas vagy szénsavmentes üdítő, tea, kávé, tej, vagy gyümölcsital. Az INBÉ, vagyis az Irányadó Napi Beviteli Érték a termékek címkéjén abban segít a fogyasztóknak, hogy összehasonlítsák a különböző üdítők tápanyag-összetételét, és az információk alapján azt válasszák, amelyik a leginkább megfelelő az energiaegyensúlyuk megőrzéséhez. A cukrot tartalmazó üdítők esetében a kalória-bevitelen kívül a megfelelő szájápolásra is oda kell figyelni, de ezeket a szempontokat figyelembe véve fölösleges végleg búcsút vennünk tőlük, és ezzel szűkíteni lehetőségeinket a folyadékpótlásra. A változatos folyadékfogyasztásról akkor sem kell lemondanunk, hanem mozgunk rendszeresen és ha nehezen tartjuk a testsúlyunkat, vagy épp fogyókúrázunk. Ilyenkor az ásványvíz vagy natúr tea mellett a csökkentett energiatartalmú és a kalóriamentes, édesítőszerrel készült italok, teák is színesíthetik a folyadék bevitelt. A széles választékot és az édes ízt ez esetben kalória-bevitel nélkül élvezhetjük, az Európai Uniós és hazai jogszabályok pedig szavatolják a gyártók által használt édesítőszerek biztonságosságát. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2011-benújabb ilyen édesítőszert engedélyezett, a természetes, növényi alapú sztevia. Fotó: 123rf.com Az optimális hidratációs szint eléréséhez és ezzel a vízháztartás egyensúlyban tartásához tehát leginkább tudatosságra és a megfelelő szokások kialakítására van szükség. Érdemes megfontolnunk azokat a tanácsokat is, amelyeket kifejezetten a cukorbetegek részére állítottak össze, hiszen számukra még inkább központi kérdés a megfelelő táplálkozás: A cukortartalmú italok fogyasztása cukorbetegség esetén intenzív vércukor emelő hatásuk miatt kerülendő, csak olyan kivételes esetekben jöhetnek szóba, amikor gyors vércukor korrekcióra van szükség, például hipoglikémia (kórosan alacsony vércukorszint) esetén. Az energiamentes, édesítőszerrel készült light üdítőket a diabétesszel élők is bátran beépíthetik az étrendjükbe. A kávé, tea energiamentes édesítőszerrel elkészítve szintén megengedett mennyiségben fogyasztható. A 100%-os gyümölcs és zöldséglevek szénhidráttartalmára a diabéteszes betegeknek oda kell figyelniük, de ezzel együtt kis mennyiségben még az ő szigorú étrendjükbe is beleférhet a fogyasztásuk. Ugyanakkor jó ötlet a sűrűbb leveket vízzel hígítani és a főétkezésekhez választani. A tej szénhidráttartalmát szintén figyelembe kell venni az étrend és a teljes energiabevitel szempontjából. Cukorbetegség esetén naponta legfeljebb fél liter építhető be az étrendbe. Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy hidratálják a szervezetet, de legalábbis ne növeljék a kiszáradás kockázatát. A desszertborok, pezsgők és likőrök, vagy a tömény italok ezzel szemben nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk. Cukorbetegek számára az alkoholos italok közül csak a száraz borok illetve a sör fogyasztása javasolható kis mennyiségben, elsősorban étkezéshez kötötten. Forrás: https://napidoktor.hu/index