Tudtuk, esszük? – A diófélék top 8 egészségügyi előnye 2021-01-01 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A dióval és a mogyoróval is jól járunk A dió és mogyorófélék nemcsak rágcsálnivalónak ideálisak – egészséges zsírokat tartalmaznak, ezért kimondottan érdemes enni őket! Kivételt ez alól csak az allergiások jelentenek, számukra a diófélék életveszélyt is jelenthetnek, ezért más forrásból kell beszerezniük az értékes tápanyagokat. Ha eddig még nem tettük, szokjunk rá a diófélékre! Magában vagy vaj formában is kitűnőek, de természetesen csak akkor, ha nem szenvedünk mogyoró- vagy dióallergiától – esetükben a diófélék, mint a pekándió és a mandula is gyakori kiváltó okok. Begyullaszthatják a torkot és légzési nehézséget okozhatnak, amely potenciálisan halálos állapot lehet: az anafilaxiás sokk. Foto:pixabay.com Azoknak azonban, akik nyugodtan ehetik a dió- és mogyoróféléket, érdemes tudniuk, mi mindenért jók. 1.Segíthetnek fogyni: ezekben a rágcsálnivalókban sok zsír van, de a kifejezetten jó fajtából. Magas a fehérje- és a rosttartalmuk, ezért energiát adnak és telítenek. Első körben tehát egészségügyi előnyük, hogy hozzájárulhatnak a súlykontrolhoz. A dió- és mogyorófélék segítenek több kalóriát égetni – ezáltal kilókat leadni. Fogyókúra esetén is hasznos! Persze túlzásba vinni nem kell. Napi egy marék elég! Foto:pixabay.om 2.Jó zsírokkal látnak el: a dióban levő zsírok többsége telítetlen, ami egészségügyi szempontból előnyös – sőt, sokkal jobb, mint a húsban lévő telített zsír vagy sok feldolgozott élelmiszerek transz-zsírja. Segíthet a vércukorszint és az inzulint szabályozó hormon stabilizálásában. 3.Tápanyagokkal vannak tele: nemcsak a magas fehérje- és rosttartalom, vagy az egészséges zsírok az előnyösek a diófélékben. Számos tápanyagot tartalmaznak, így E-vitamint, B6-vitamint, folsavat, niacint, magnéziumot, cinket, rezet és káliumot. Elég megnézni egy-egy mogyoróvaj címkéjét. Vigyázzunk azonban – lehetőleg olyat vásároljunk, amely nem tartalmaz sok hozzáadott sót, tartósítószert, cukrot és egészségtelen zsírokat. 4.Antioxidáns-bombák: a diófélékben olyan antioxidánsokat találunk, mint a szelén, mangán, C-vitamin és E-vitamin, flavonoidok, fenolok, polifenolok és egyéb anyagok. Egy csapatként óvják a sejteket. Ha valaki rendszeresen fogyaszt diót vagy mogyorót, illetve a belőlük készült vajat, annak egészségesebb a szíve. Az antioxidánsok a vastagbélrák ellen is védenek. Foto:123rf.com 5.Kordában tartják a koleszterinszintet: a sok koleszterint megvastagítja az artériákat, ez pedig stroke-hoz és szívbetegséghez vezet. A mandula, a dió és egyéb mogyorófélék csökkenthetik a magas koleszterinszintet. A szervezet termeli a koleszterin legnagyobb részét, ám az ételekből mi is pótoljuk azt. 6.A diófélék megelőzik és kontrollálják a 2-es típusú diabéteszt: ez részben annak köszönhető, hogy ellenőrzés alatt tartják a súlygyarapodást, de a magas vércukor (glükóz) és zsírok (lipidek) szintjét is, ami a diabéteszt kiválthatja. Az erek belsejének rugalmasságáról is gondoskodnak – egészségügyi előnyük így hát az is, hogy megelőzik a szívproblémákat, melyek a cukorbetegséghez kötődhetnek. 7.Segítenek megelőzni a szívbetegséget: a szív- és érrendszeri problémák akkor jelentkeznek, amikor az erek megvastagodnak (ateroszklerózis). Ez a szívet meggyengíti és szívelégtelenséget válthat ki. Stroke-ot is okozhat, valamint szívrohamot és rendszertelen szívverést (aritmia). A dióféléket fogyasztó emberek kevésbé hajlamosak a fenti állapotokra. Ha heti kétszer kb. 2 evőkanálnyit megeszünk, kutatások szerint nagy segítséget jelenthet. Fotó: 123rf.com 8.Magnéziummal látnak el: a magnézium, mint ásványi anyag jót tesz az idegeknek, az izmoknak, a csontoknak, a vércukorszintnek, a vérnyomásnak, sőt a genetikai anyagnak vagy DNS-nek is. Az olyan diófélék, mint a kesudió, a mandula és a földimogyoró, valamint a belőlük készült vaj rengeteg magnéziumot tartalmaznak. Érdemes tehát fogyasztani őket! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php