Töltött káposztától magas vérnyomás 2013-12-23 Diéta Megosztás: Tweet Karácsonykor a legtöbb családnál számtalan finomság kerül az asztalra, és bizony sokan nem tudnak megálljt parancsolni maguknak a koleszterindús főételek és a hívogató édességek láttán. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a magas vérnyomás specialistája felhívja a figyelmet néhány fontos tudnivalóra, hogy kordában tarthassuk vérnyomásunkat. Fő a mértékletesség Az ünnepek során megannyi ételek csábítanak minket. Azonban próbáljuk megállni, hogy ne együnk többet, mint máskor, csak azért mert roskadozik az asztal a sok finomságtól. Különösen az édességek, valamint a sós-zsíros húsok veszélyesek, ugyanis az ezekben lévő plusz kalória túlsúlyhoz vezethet, a túlzott sófogyasztás pedig folyadék visszatartáshoz és vérnyomás emelkedéshez, így egy nap 6 grammba maximalizáljuk bevitelét! A National Health Service (NHS) szerint a telített és a transz zsírok is negatív hatással lehetnek a magas vérnyomásra és a szívproblémákra, mivel növelik a „rossz” koleszterin, az LDL mennyiségét a vérben. Így lehetőleg csak mértékkel fogyasszunk feldolgozott ételeket, mint pl. kolbászt, szalonnát, zsíros tejfölt és húspástétomot. Persze nem azt mondjuk, hogy az összes kevésbé egészséges étel kerüljön tiltólistára, mindent meg lehet kóstolni, de nem muszáj egy ültő helyben végigenni a karácsonyi menüt, mert az bajokat okozhat. „Egy jó tanács, ha nem akar lemondani a finomságokról: ossza be, hogy melyik étkezéskor mi kerüljön terítékre. Tehát összességében a jól ismert bölcsesség "A mérték az érték" segíthet eligazodni.”– javasolj a szakértő. Alkohol: barát, vagy ellenség? „Az alkohol és a vérnyomás kapcsolata eléggé sokrétű: ha valaki tartósan fogyasztja nagyobb mennyiségben, akkor az provokálja a vérnyomás emelkedését, illetve a meglévő hipertóniát súlyosbíthatja, és nehezítheti a kezelés beállítását. Ennek ellenére a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol -2-3 dl bor férfiaknak, 1-2 dl nőknek- nem okoz gondot, hacsak nincs az illetőnek májbetegsége (az, hogy vörös, vagy fehér borról van szó, teljesen mindegy, hatásban megegyeznek). A tömény italok és a sör a plusz kalória miatt kevésbé ajánlottak, bár kis mértékben nem is tiltottak, mivel adott esetben feszültségoldó, akár vérnyomáscsökkentő hatású is lehet.”- mondja dr. Kapocsi Judit. Ha megtörtént a baj A karácsonyi időszak nem csak az ételek, de a stressz miatt is veszélyes, mivel a nagy felhajtásban könnyen kiugró értéket produkálhat, főleg akkor, ha amúgy is hipertóniában szenved. Éppen ezért az ünnepek után érdemes konzultálnia kezelőorvosával, aki 24 órás vérnyomásmérő segítségével felmérheti, járt-e valamilyen negatív következménnyel a nagy karácsonyi eszem-iszom. Forrás: