Tévhitek a cukorbeteg diétáról 2014-09-24 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ezekből adódó túlsúly kiváló táptalaj a cukorbetegség számára. Nem csoda, hogy napjainkban egyre több embernél – köztük jelentős számú fiatalnál- kerül diagnosztizálásra a diabétesz, mely számtalan szövődménnyel jár. Kezelésében óriási hangsúlyt kap a gyógyszeres terápia mellett a speciális diéta, melyet az illetőnek szigorúan be kell tartania. Hogy pontosan mi mindenre is kell ügyelnie egy cukorbetegnek, arról Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát és az EgészségÁruda munkatársát kérdeztük. Emelkedett vércukorszint Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a táplálkozással bevitt cukor nem képes bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és minden étkezéssel tovább emelkedik a szintje. Ennek hátterében két dolog húzódhat: vagy nem termel a hasnyálmirigy elegendő inzulint (1-es típus), vagy a szervezet érzéketlenné válik iránta (2-es típus). A cukorbetegség egy egyszerű cukorterheléses vizsgálattal megállapítható: az éhgyomri vércukorérték diabétesz esetén 7 mmol/l feletti, illetve 120 perccel a cukros folyadék elfogyasztása után a vércukor értéke meghaladja a 11,1 mmol/l-t. Leggyakoribb tévhitek a cukorbetegek diétájáról Nem ehetnek édességeket Gyakori tévhit, miszerint a cukorbetegek egy életre kénytelenek száműzni az étrendjükből az édességeket, valójában a lényeg, hogy tudatosan kell bűnözniük. Az elfogyasztott nassolnivaló szénhidrát tartalmát számolva, és a megfelelő alapanyagokat kiválasztva, igenis lehet édességet fogyasztani. Például egy teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény, mely xilittel, eritrittel vagy steviával van édesítve, ideális választás lehet 1-1 kisétkezésre. Továbbá diabetikus termékeket is lehet néha vásárolni, de közülük kerülendők a gyümölcscukor (=fruktóz) és a fehér liszt alapúak. Fontos, hogy késztermékek vásárlásánál mindig olvassa el az összetevőket, ne elégedjen meg azzal, hogy egy termék diabetikus! Tilos szénhidrát “Testünknek az összes tápanyagra szüksége van a normál működéshez és ez alól a szénhidrát sem kivétel, még diabétesz esetén sem! Bár manapság egyre nagyobb divatnak örvend a szénhidrátszegény táplálkozás, minden cukorbeteget óva intek tőle” – figyelmeztet Varga Dóra. – “A vércukorszint normalizálásának a kulcsa, hogy meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell elfogyasztani minden étkezésnél. Ezen kívül megfelelően kell elosztani a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat a nap folyamán, és megfelelő időközönként (2-4 óra) kell étkezni.” Cukormentes ételeket válogatás nélkül lehet enni A cukorbeteg diéta nem csak a szénhidrátokról szól! Különösen túlsúlyosaknak kell figyelni a szénhidrát bevitel mellett az alacsony zsírbevitelre is. Így a boltok polcairól szalámi helyett inkább jó minőségű, sovány felvágott javasolt, rántott hús helyett párolt vagy alufóliában sült változat ajánlott. Számolni ugyan nem kell az elfogyasztott fehérjéket sem, de elegendő fehérjéhez jut a szervezetünk, ha csak a fő étkezések tartalmaznak húsokat, tojást, tejterméket, kisétkezéseknél pedig zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák kerülnek előtérbe. Forrás: