Tavaszi életmódváltás: szakértői tippek az egészséges táplálkozáshoz 2019-04-21 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A tavasz beköszöntével gyakran nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen. Az alábbiakban Barcza Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona séfje néhány praktikus tippel és egy különleges recepttel segít mindazoknak, akik életmódváltásuk során szeretnének áttérni az egészséges táplálkozásra. Csak okosan a vásárlással! Talán nem is gondolnánk, de a megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért fogyasztanak majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban minden napra előre megtervezzük az aznapi menüt, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait. Fotó: 123rf.com Főzzünk finomakat! Sokan gondoljuk, hogy ami egészséges, az csak rosszízű lehet. Pedig ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte. Amikor egészséges táplálkozásra váltunk, ne a lemondásokra koncentráljunk, hanem arra a rengeteg új és izgalmas alapanyagra, ételre és ízre, amelyet ennek köszönhetően megismerhetünk! Váltsunk fokozatosan! Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal. A fokozatosság elvét követve azonban, lesz időnk hozzászokni egyes ételek hiányához és természetesen az új ízekhez és alapanyagokhoz is. A látványos és drasztikus váltás helyett tehát haladjunk apró lépésekkel az életmódváltás felé. Hétről-hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk. Érdemes továbbá nyitott szemmel járnunk, hiszen számos különleges gasztro eseményen vehetünk részt országszerte. Áprilisban például a Hotel Carbonában került megrendezésre a 13 séf örömfőzése nevet viselő vacsoraest, mely során 13 hévízi séftől leshettünk el fogásokat, recepteket, ötleteket. A Hotel Carbona séfje megosztotta velünk gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlunk minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként. Fotó: 123rf NaturMed Hotel Carbona**** superior A NaturMed Hotel Carbona Hévíz nagy hagyományokkal rendelkező, közkedvelt gyógy- és wellness szállodája. 260 szobájával, több mint 1000 négyzetméter felületű fürdőkomplexumával, valamint 230 fős alkalmazotti létszámával a dunántúli és a balatoni régió szállodaiparának egyik legjelentősebb szereplője. A Hotel Carbona minőségi szolgáltatásaiért 2008-tól folyamatosan elnyerte a Turizmus Minőségi Díjat, 2012-ben megkapta a European Health Spa Award-ot, 2013-ban pedig – szállodák között egyedüliként – másodszor is Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el. A Carbona elnyerte az MSZÉSZ és a Magyar Turizmus Zrt. „Év Szállodája” díját négy csillag superior kategóriában a 2013-as eredményei alapján, 2014-ben pedig a MagyarBrands elismerést. A Gault&Millau Magyarország 2015-ös kalauza szerint a hévízi NaturMed Carbona a legjobb négycsillagos wellness szálloda Magyarországon, a FIT Resien közönségszavazatai alapján pedig 2014 legjobb Health & Spa szállodája. A TripAdvisor közössége a hazai TOP 10 hotel közé választotta a Carbonát családi hotelek kategóriában, és a szállodának ítélte a TripAdvisor Travellers’ Choice 2015 díjat. Forrás: https://napidoktor.hu/index