Nagy baj az elhízás – egészséges vérnyomás, vércukorszint és koleszterin mellett is

A jó anyagcsere pár éven belül rosszá válhat

Attól, hogy egy túlsúlyos személynek normális a vércukorszintje, vérnyomása és koleszterin szintje, az elhízás még nem tekinthető egészséges állapotnak – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Sokszor hallhattuk már: aki túlsúlyos vagy elhízott, annál jelentősen megnő a diabétesz, a szívbetegség, a stroke és a légzőszervi betegségek valószínűsége.

Ugyanakkor, attól, hogy valakinek normális a vércukorszintje, a vérnyomása és a koleszterin szintje, de elhízástól szenved, az illető még nem tekinthető egészségesnek – tudatták kutatók a Diabetologia folyóiratban közzétett elemzésben.

Az elhízás az egészséges testsúllyal szemben 4,3-szorosára emeli a 2-es típusú cukorbetegség esélyét, akkor is, ha az elhízott embernek éppenséggel egészséges a vércukorszintje, vérnyomása és koleszterin szintje – ezt az állapotot nevezik az anyagcsere tekintetében egészséges elhízásnak.

tulsuly, elhizas1

Foto:123rf.com

A túlsúllyal küzdőknél azonban ebben az esetben is 18 százalékkal nagyobb a szívroham vagy stroke kockázata, s 76 százalékkal magasabb a szívelégtelenségé. Köreikben 28 százalékkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy légzőszervi betegség jelentkezik, s 19 százalékkal nő az esély arra, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy COPD alakul ki.

A felfedezésekre támaszkodva a kutatók indítványozták, hogy a „metabolikusan egészséges elhízás” kifejezetést az orvostudomány ne alkalmazza, mivel az igencsak félrevezető.

„Fontos kiemelni, hogy az anyagcsere szempontjából egészséges elhízásban szenvedőknél lényegesen nagyobb a cukorbetegség, a szívroham és a stroke, a szívelégtelenség, a légzőszervi betegségek és a bármilyen okból eredő elhalálozás kockázata, azokhoz az emberekhez képest, akiknél az elhízás esete nem áll fenn, de az anyagcseréjük egészségtelen” – hívta fel a figyelmet a skóciai Glasgow-i Egyetem Egészségügyi és Jóléti Intézetének kutatócsoportja.

Az elhízás világszerte rendkívüli problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint globális szinten 300 millió ember tartozik az elhízott kategóriába, vagy él komoly túlsúllyal.

Az inzulinrezisztencia oka és következménye is lehet a túlsúly, melytől megszabadulni igen nehéz, és csakis megfelelő, személyre szabott terápiával és nagy odafigyeléssel, kitartással lehet eredményeket elérni.

Inzulinrezisztencia – Miért fontos időben felismerni és kezelni?

A 2-es típusú diabétesz mára szinte járványnak számít – ahogyan jóformán a magas vérnyomás, a szívbetegség, és sok más súlyos egészségügyi probléma is, amelyek mind összefüggnek az elhízással.

Az elhízás jellemzően megemelkedett vércukorszintet és inzulinrezisztenciát, valamint megemelkedett vérnyomást és egyéb anyagcsere-változásokat okoz. Ugyanakkor, ezek a hatások nem általánosak: egyes, elhízott embereknél normális szinten maradnak a vérnyomás, a koleszterin- és vércukorszint értékek.

Ezeket az eseteket nevezik az anyagcsere szempontjából egészséges elhízásnak – ami a becslések szerint a világ népességének akár egyötödét érintheti.

Fotó: 123rf.com

A fenti tanulmányhoz a kutatók több mint 380 ezer, túlsúlyos vagy elhízott felnőtt adatait követték nyomon és elemezték, nagyjából 11 évig – az alanyok Angliában, Skóciában és Walesben éltek.

Összehasonlították a résztvevők testtömegét, vérnyomását, koleszterin szintjét, vércukorszintjét és egyéb értékeit, illetve életmódbeli szokásaikat a 2-es típusú cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyvérzés, a szívelégtelenség és a légzőszervi megbetegedések előfordulási gyakoriságával.  

A metabolikusan egészséges elhízással küzdők általában fiatalabbak voltak, kevesebbet néztek televíziót, többet mozogtak, vörös és a feldolgozott hús-bevitelük nagyobb volt; jellemzően kevésbé voltak férfiak és nem fehérbőrűek, mint az anyagcsere tekintetében egészségtelen elhízásban szenvedő résztvevők.

Fotó: 123rf.com

Kiemelendő, hogy a tanulmány elején még metabolikusan egészségesnek számító elhízottak egyharmada 3-5 éven belül átkerült az egészségtelen kategóriába.

A testsúly megfelelő szinten tartása minden elhízott ember számára előnyös, függetlenül az anyagcsere-jellemzőktől – hívták fel a figyelmet a kutatók.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.