Miért nassolunk?

Nemcsak az étrendünk befolyásolja szervezetünk folyamatait, hanem az étkezési szokásaink is, tehát az a mód, ahogyan a táplálékot elfogyasztjuk, magunkhoz vesszük.

Itt kell tehát szólni a nassolásról is, amely szervesen kapcsolódik az egészségvédelem témaköréhez.

A nassolás tulajdonképpen nem más, mint a megszokott főétkezések közötti rendszertelen táplálkozás. Az ilyenkor megevett élelem mennyisége általában kisebb, és összetételében is más a főfogásokhoz viszonyítva.

Legtöbbször édességeket, cukrászati süteményeket, cukros pékárukat és különböző üdítőitalokat fogyasztunk ilyenkor, amely még tovább rontja a rendszertelenség miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő szervezetet.

De mi is történik a testünkben nassoláskor, és milyen hatása van egészségünkre?

A gyomor “szakaszos” működésre alkalmas, tehát csak akkor tud jó hatásfokkal belefogni egy újabb emésztési ritmusba, ha az előző táplálék már áthaladt rajta. Nassolás során voltaképpen nem várjuk ki ezt az időt, hanem úgymond “ráeszünk” az előző étkezésre.

Ilyenkor a gyomor – értetlenségének adva hangot – újra megindítja az emésztőnedv termelést és a homogenizálást, amelynek következményeként a félig emésztett táplálék keveredik a “friss” étellel. Az emésztőszervek tehát igen nehéz helyzetbe kerülnek ilyenkor, mivel különböző emésztési fokon lévő ételek keverékét kell egyidejűleg szétbontani, emészteni.

édesség

Ez ahhoz hasonló, mintha egyszerre, egy tananyag szerint akarnánk tanítani egy olyan csoportot, amelyben öttől húsz éves korig minden korosztály megtalálható, meglehetősen különböző tudásszinttel. Lehetetlen így tanítani, mert vagy az egyiknek lesz túl “gyerekes”, vagy a másiknak lesz túl magas szintű. A gyomorban is ez történik: nassolás után az emésztőnedvek egy-egy táplálékrészt túlemésztenek, másokat pedig csak félig dolgoznak fel.

Ebből adódóan az előbbi már fermentációnak, erjedésnek indulhat, az utóbbi pedig a bélrendszerben tud csak “érdemben” bontódni, itt azonban már kellemetlen tünetekkel járhat együtt (puffadás, rossz közérzet, nehéz emésztés).

Mindezekből adódóan érdemes megvárni az étkezések között azt a néhány (három-négy) órás időt, amíg a gyomorból kiürül az előzőleg elfogyasztott étel. Ezáltal az emésztőszervek jobban tudnak működni, amely létfeltétele az egészség megtartásának.

Forrás: https://napidoktor.hu/index