Aranybarna diós bejgli, gőzölgő karácsonyi kalács, roppanó csokis keksz – a legjobb vendég várók az ünnepekre.
Fűzzünk egészséges karácsonyi ételeket!
Bio Bejgli (300g)
Hozzávalók:
Elkészítés
Az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a pálmazsírt és gyorsan összegyúrjuk. 10 percre hűtőbe tesszük, majd hozzáadjuk a mézet és tésztává gyúrjuk (szükség szerint egy kevés vizet önthetünk hozzá).
A tésztát hűtőben pihentetjük 15-20 percig. Ezalatt a mákot finomra őröljük, egy tálba tesszük, hozzáöntjük a mazsolát és a mézet, és alaposan összekeverjük.
A tésztát és a tölteléket is 10 egyenlő részre osztjuk. A tésztát lisztezett asztalon téglalappá nyújtjuk, a tölteléket két nylon lap között vékonyra nyújtjuk, kicsit kisebbre, mint a tészta.
A töltelékről lehúzzuk a felső nylon, az alsónál fogva ráhelyezzük a tésztára, és a felső lapot is lehúzzuk róla. Ezután a tésztát szorosan feltekerjük. Oldalait kicsit megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőzök ki tudjanak jönni.
A bejglit vizezett mézzel megkenjük, 35 c fokos helyen egy órát kelesztjük, majd 170 fokos sütőben megsütjük. A megsült bejglit formázzuk, kihűtjük és szeleteljük.
A bejglit a jó öreg diós recept szerint is elkészíthetjük, csupán a mákot kell dióra cseréljük.
![]() |
Forrás: https://napidoktor.hu/