Hogyan fogyhat a cukorbeteg? 2020-09-25 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A 2-es típusú cukorbetegek túlnyomó részének van súlyfeleslege, több százezer elhízott diabéteszes él hazánkban. Gyakran felmerül a kérdés: „X.Y. attól lett cukorbeteg, hogy túlsúlyos?” A felvetésnek van valóságalapja: a genetikai hajlam talaján nagyobb eséllyel alakul ki a krónikus anyagcserezavar, ha az érintettre jellemző a hasi típusú elhízás. A hasüregben felhalmozódó, túl sok zsigeri zsír kedvezőtlenül hat az inzulinérzékenységre, így több egészségügyi probléma között a cukorbetegségnek is rizikófaktora. A modern kori életmód: az ülőmunka, a rendszeres mozgás hiánya, a krónikus stressz és az elégtelen alvásmennyiség is kedvez a derék körüli zsírpárnák kialakulásának. A már kialakult cukorbetegség nem gyógyítható meg fogyással, ám az állapot javítható, és a betegség szövődményei is nagyobb eséllyel előzhetők meg, ha a beteg lead súlyfeleslegéből. Már 8-10 százaléknyi testtömeg leadása is jelentősen javíthatja a sejtek inzulinérzékenységét, így sikeresebbé teheti a kezelést! Hogyan is érdemes diétázni egy cukorbetegnek? Önmagában a cukorbeteg étrend betartása is segíthet, hiszen ez valójában egy kiegyensúlyozott táplálkozási minta, amelyet élethosszig érdemes követni. Az ajánlott napi szénhidrát- és energiamennyiséget egyénre szabottan kell meghatározni az életkor, testmagasság, fizikai aktivitás, anyagcserejellemzők alapján. Az étkezések száma és az azok közötti mennyiségi eloszlás igazodik az életvitelhez és az orvosi kezeléshez, ezen belül cukorbetegek esetében 50 energiaszázaléknyi szénhidrát, 30% zsír és 20% fehérje fogyasztását javasolja a jelenleg érvényes ajánlás. Fontos, hogy a célzott fogyáshoz az energiabevitel visszafogása mellett a mozgásmennyiséget is növelni kell, így elkerülhető, hogy a súlyvesztés zöme az izomtömegből történjen. A kalóriák számolgatása mellett a nap mint nap a kosárba kerülő élelmiszerek kapcsán is érdemes néhány gyakorlati javaslatot szem előtt tartani. Édes csalódások, avagy amit tudni kell a cukorpótlókról Sokan esnek abba a hibába, hogy étrendjükben a cukorbetegek számára is megengedett édességeket, cukorpótlókat mennyiségi korlát nélkül fogyasztják. Fontos, hogy a cukorhelyettesítők egy részének (például maltit, szorbit, xilit) van – nem is kevés – szénhidráttartalma, amelyet ugyanúgy be kell számítani a napi bevitelbe. Bár természetes eredetűek, de ettől még a divatos növényi szirupok, gyümölcskivonatok is gyakorlatilag színtiszta cukrok, így ezeket sem lehet nyakló nélkül fogyasztani. A „cukormentes” csokoládék, nápolyik, müzliszeletek, gabonapelyhek energiatartalma jelentős, sokszor a nagyobb zsírtartalom miatt magasabb a normál verziónál, és ha cukor nincs is bennük, szénhidráttartalmuk nagyon is beszámítandó. Így ezeket inkább csak választékbővítő, alkalmanként, kis adagban megengedett nassolnivalónak tekintsük, ne erre alapozzuk például a kisétkezéseket. Glutén- és laktózmentes étkezés cukorbetegként Sokszor azonosítják tévesen a „cukormentes”, „bio”, „organikus” vagy épp „gluténmentes” jelölést az adott élelmiszer diétás jellegével, alacsony szénhidráttartalmával. Valójában a cukormentes, de magas keményítőtartalmú puffasztott rizs szelet, kölesgolyó, instant pelyhek, gluténmentes lisztkeverékek glikémiás indexe magas, azaz gyors vércukorszintemelkedést okozhatnak. Ez eredményezhet magasabb inzulinszintet, ingadozó vércukorértékeket, fokozott éhségérzetet is. A tejalapú desszerteket gyakorta a „normál” édességek egészséges, diétás alternatívájának tartják, pedig ezekre is jellemző az akár 10-40%-nyi cukortartalom, amely egy kis adagban is 3-6 kockacukornyi mennyiségre rúghat. Ezek helyett inkább érdemes egy zárt maroknyi olajos magból és kevés gyümölcsből álló kisétkezést elfogyasztani, amely gazdag élelmi rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban is. Felejtsük el a mexikói zöldségkeveréket! A fogyókúrázó cukorbeteg – sokszor egyetlen alternatívaként – gyakran választja a klasszikus párolt mexikói zöldségkeveréket köretként, pedig a magas szénhidráttartalmú kukorica, zöldborsó és répa helyett készíthető finom köret cukkini, padlizsán, gomba, paprika, hagyma grillezésével, kerülhet a tányérra a fél adag köret mellé nagy adag nyers salátakeverék néhány csepp olívaolajjal, télen kiváló választás a savanyúkáposzta vagy a cékla is. Forrás: http://gyorgytea.hu/