Hízáshoz vezet a D-vitamin-hiány

A D-vitamin hatással van a testsúlyra. Ha hiány van belőle, könnyebben lerakódik a zsír, és nehezebben megy a fogyás. A D-vitamin-hiány ezen kívül erősíti az éhségérzetet és akadályozza a zsírégetést.

Több tanulmány is kimutatta az utóbbi években, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése jelentősen elősegítheti a súlycsökkenést. Gondoljunk ezért a D-vitaminra is, ha a diéta és a sport ellenére egyszerűen nem tudunk fogyni.

Nincs hatékony diéta D-vitamin nélkül

Éveken keresztül hihetetlenül egyszerűnek tűnt a túlsúly leépítése. Mert mindig is az volt az álláspont, hogy egyszerűen égessünk el több kalóriát, mint amennyit magunkhoz veszünk. Könnyű ezzel a szabállyal fogyni? Nos, nem mindig.

A szervezet nem reagál gombnyomásra és nem is ugyanúgy, mint esetleg egy másik szervezet. Minden szervezet más. Ezért a túlsúly mindenkinél más okok következtében alakul ki.

A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány természetesen ide tartoznak. A túlsúly további faktorai azonban a gének, de a hormonális helyzet, az életkor, a stressz, az ásványianyag-ellátás állapota, a túlsavasodás mértéke, a lehetséges toxinterhelés és sok egyéb is.

Foto:123rf.com

A D-vitamin segít a fogyásban

Egy további tényező, mely a túlsúlyhoz hozzájárulhat, a D-vitamin-hiány, amire az utóbbi időben több tanulmány is rámutatott. Az, hogy a D-vitamin konkrétan hogyan járulhat hozzá a fokozott súlyvesztéshez, sajnos még nem tisztázott egyértelműen, azonban számos spekuláció létezik ezzel kapcsolatban.

Egyes tudósok feltételezik, hogy a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok közlik a sejttel, hogy az a tartalmát (a zsírt) égesse el energiává, vagy inkább túlsúly formájában raktározza el rosszabb időkre – a szerint, hogy a D-vitamin aktiválja-e ezeket a receptorokat vagy sem.

Az agysejtek, amelyek az anyagcserét, valamint az éhséget és a jóllakottságot kontrollálják, szintén rendelkeznek D-vitamin- receptorokkal. Ha hiányzik a D-vitamin, alábbhagy ezeknek a sejteknek a működőképessége, és a telítettségérzet hiánya vagy csökkenése léphet fel.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin-hiány megszüntetése

A legjobb D-vitamin-források a táplálékok közül a zsíros halak (a D-vitamin zsírban oldódó vitamin), mint pl. a tőkehal, a tonhal, a makréla és a lazac. A vegetáriánusoknál a gomba jöhet szóba, különösen azok, melyek UV-fénynek voltak kitéve (tehát nem pincében termesztett gombák). Azonban a táplálékkal többnyire nem sikerül a D-vitamint egészséges szinten tartani. Mivel a D-vitamint a szervezet a bőrt érő napsugárzás hatására maga is elő tudja állítani, a napfürdő nagyon jó lehetőség, hogy valóban magas D-vitamin-szintet produkáljunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index