Halgombóc leves és halcsemege – Recept 2013-02-15 Diéta Megosztás: Tweet Halas receptjeinkkel segíteni szeretnénk azoknak, akik szeretnének gyakrabban halat sütni, főzni. Klasszikus halas ételek és újszerű hal receptek nem csak az ünnepi asztalra, hanem a hétköznapokra is. Halgombóc leves Hozzávalók 2 teáskanál ételízesítő – sok zöldséggel 1 teáskanál ételízesítő magyaros 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy – fej) 1 vöröshagyma 40 dkg csiperkegomba 2 paradicsom 1 húsos zöldpaprika 1 hegyes erőspaprika 4 evőkanál olaj 2 dl tejföl 1 púpozott evőkanál liszt A halgombóchoz 30 dkg pontyfilé 2 evőkanál étkezési keményítő fél mokkáskanál őrölt bors 1 kisebb csokor petrezselyem 1 tojásfehérje A galuskához 1 tojás 4 evőkanál liszt A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megszórjuk ételízesítővel, fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon 45 percig főzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük magyaros ételízesítővel. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk. A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt beledolgozzuk, megszórjuk ételízesítővel, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk. Tejszínes krémes halcsemege brokkolival Hozzávalók 1 db csirkefalatok gombával és burgonyával alap 80 dkg filézett busa vagy fagyasztott tengeri halfilé 30 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is) 1,5 dl főzőtejszín A busafiléket alaposan megmossuk, kb. 10 dkg-s szeletekre vágjuk. (Ha a fagyasztott tengeri halfilét választottuk, akkor vágjuk félbe.) A halat a tasak felső részében található sütőzsákb.a helyezzük, hozzáadjuk a megmosott és rózsáira szedett friss brokkolit (vagy a fagyasztott brokkolit), s egyenletesen ráhintjük a tasak alsó részében található fokhagymás csirkesült alapot. Körülbelül 1,5 dl főzőtejszínt hozzáadunk, lezárjuk a sütőzsák mellett található lezáró elemmel. Óvatosan, a haldarabokra ügyelve összerázzuk. Hőálló tálba tesszük, majd előmelegített sütőben, 180–200 °C-on 30 percig sütjük a sütő alsóbb rácsán, hogy sütés közben a kissé felfújódott sütőzsák ne érintkezzen a sütő egyik részével sem. Tálaláskor a halat, brokkolit meglocsoljuk a saját levével. Vajas burgonyapürével vagy párolt rizzsel körítjük. Forrás: