Gyomorkímélő ételek, tanácsok, ötletek 2024-03-12 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Gyomorkímélő ételek általában csak olyankor kerülnek az asztalra, ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik. Kellemetlen hasmenés, haspuffadás, székrekedés, hányás, gyomorégés, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Pedig olykor ünnepekkor vagy a nyaralás után is jó beiktatnunk egy könnyebb diétát, hiszen ezek az alkalmak sokunknál egyenlőek a büntetlen eszem-iszommal is. Viszont a gyomrunk biztosan hálás lesz egy kis odafigyelésért… Kerüljük az egyoldalú táplálkozást! Gasztroenterológusaink gyakorta hívják fel pácienseik figyelmét arra, hogy nem egészséges, a gyomrunknak pedig rendkívül megterhelő, ha rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztunk zsíros, nehéz ételeket, tejes dolgokat, sok-sok szénhidrátot. De a gyulladásos emésztőrendszeri fertőzések is megkövetelik olykor, hogy – legalább egy ideig – gyomorkímélő ételeket együnk. Ilyen esetekben a cél az, hogy könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk, olyanokat, amikből a lehető legtöbb értékes tápanyagot képes a szervezet hasznosítani.Bár nagyanyáink praktikái szerint a főtt krumpli, rizs, pirítós kenyér diéta sosem mond csődöt, ezekkel az otthonról hozott, olykor valóban működő módszerekkel az a legnagyobb baj, hogy túlságosan is egyoldalúvá teszik az étkezést és a tápanyagbevitelt. Ezért is jobb komolyabb probléma esetén gasztroenterológus segítségét kérni. Foto:pixabay.com Akármilyen gond is álljon a háttérben, egy gyomorkímélő diéta valódi megkönnyebbülést hoz majd az emésztőrendszerünknek. Persze ha a kellemetlen tünetek néhány napon belül sem szűnnek, esetleg rosszabbodnak, mindenképp ajánlott felkeresni gasztroenterológiai magánrendelést. Édesgyökér: mennyi a napi dózis, ami még biztonsággal szedhető? Gyomorkímélő tanácsok, ötletek A gyomorbarát fogások általában könnyűek, zsír és cukormentesek és jó sok egészséges zöldséget tartalmaznak. Gyomorkímélő ételek esetében kerülni kell a túl hideg vagy égetően forró ételeket is. Ilyenkor célszerű nem sütni az alapanyagokat, inkább felpuhítani, párolni és főzni, hogy minél több tápanyag maradjon meg bennük, plusz a puha ételeket a gyomor is könnyebben befogadja. A fűszerezést kerüljük inkább, főleg enyhe hatásúakat használjunk, de azokat is csak ízesítésre. Ilyenkor is figyeljünk oda a kellő folyadékbevitelre. Ezzel nem csak hidratáljuk a szervezetünket, de felgyorsíthatjuk az anyagcserét és a méregtelenítési folyamatot is. A sok víz vagy ajánlott mennyiségű gyógytea segíthet kimosni a lerakódott salakanyagokat. Forrás: Ezüstfény Klinika