Glutén és ízületi gyulladás: mi a kapcsolat? 2021-03-29 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Arról, hogy milyen kapcsolat lehet a sokízületi gyulladás (reumás arthritisz) és autoimmun gluténérzékenység közt, dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük. Az autoimmun betegségek egy részére az a jellemző, hogy nem a szervezet egésze érintett (ezek a szisztémás autoimmun betegségek), hanem csak bizonyos szervekben alakul ki immunológiai eredetű gyulladás (ezek a szerv-specifikus autoimmun betegségek). Ez utóbbiak azonban egymással társulni szoktak, ezért javasolt például autoimmun pajzsmirigybetegség esetén cöliákia szűrést is végeztetni. Kutatások figyelmeztetnek arra, hogy ez a vizsgálat sokízületi gyulladásban, másnéven reumás arthritiszben (RA) szenvedők esetében is ajánlott. Cöliákia vagy NCGS Foto:123rf.com A cöliákia (autoimmun gluténérzékenység) autoimmun betegség, az NCGS (nem-cöliákiás gluténérzékenység) pedig nem autoimmun eredetű. Közös azonban bennük, hogy a tüneteket a glutén tartalmú ételek – búza, árpa, rozs – fogyasztása okozza. A hasi panaszokon túl az érintettek gyakran számolnak be egyéb tünetekről is: sokaknál okoz fejfájást, szorongást, depressziót, szájüregi aftákat és ízületi fájdalmakat is a glutén fogyasztása. A kórkép felismerése bizonyos daganatos bélbetegségek megelőzése miatt is lényeges. Gluténmentes diéta vagy búzaallergia diéta? Ha a gabonafélék fogyasztása miatt panaszai jelentkeznek, akkor mielőtt bármilyen diétába kezdene, forduljon gasztroenterológushoz. Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem? Glutén hatására erősödő tünetek A reumás arthritisz olyan krónikus állapot, amely gyulladást okoz az ízületekben, s ez idővel károsodásokhoz és deformációkhoz vezethet. A betegek egy része úgy tapasztalja, hogy a glutén fogyasztása miatt az RA tünetei fellángolnak, fájdalom, gyulladás és duzzanat jelentkezik az ízületekben. Az elmúlt évek vizsgálatai azt is igazolják, hogy a bélflórát alkotó baktériumok összességének, a mikrobiomnak is határozott jelentősége van az autoimmun kórképek kialakulásában. „Az étrend és az RA közötti kapcsolat tisztázásához további kutatások szükségesek, annak érdekében, hogy egyértelmű étrendi javaslatokat lehessen tenni. A kérdéssel azonban mindenképp foglalkozni kell, már csak azért is, mert az autoimmun betegségek valóban gyakran társulnak egymással.” Autoimmun betegségek és glutén fogyasztás Lengyel kutatók számoltak be róla, hogy a cöliákia kapcsán fellépő ellenanyagok gyakrabban fordulnak elő RA és Sjögren-szindrómás betegekben, mint azok körében, akiknél nem mutatható ki a két autoimmun betegség egyike sem. A Disease Markers folyóiratban megjelent tanulmány alapján pedig úgy tűnik, hogy átfedések vannak a RA és az autoimmun gluténérzékenység között. A kutatók kiderítették, hogy a cöliákiás személyeknél gyakran kimutathatók az RA markerei (reuma faktorok), és hogy az RA-ban szenvedő embereknek gyakran vannak cöliákiás tünetei. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek, akinek sokízületi gyulladása van, gluténérzékenysége is lesz. Gluténérzékenység és ízületi gyulladás kivizsgálása Foto:123rf.com RA esetén tehát figyelemmel kell kísérni, hogy ha autoimmun gluténérzékenységre utaló tüneteink vannak: hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, fáradékonyság, hajhullás, korai csontritkulás, ismétlődő vetélések, meddőség és fogyás. Ilyen esetben forduljunk orvoshoz, a szükséges vizsgálatok elvégzésével – vérvizsgálat és gyomortükrözés – megállapítható a cöliákia diagnózisa. Fontos, hogy a gluténmentes étkezést ne kezdjék meg a vizsgálat előtt, ez esetben ugyanis álnegatív eredmény születhet! Cöliákia esetén pedig szintén javasolt az RA kivizsgálása, különösen, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk: levertség, fáradtság, étvágytalanság, fogyás, először csak a test egyik oldalán jelentkező fájdalmas, duzzadt ízületek, merev ízületek ébredéskor, jellemzően hosszabb időn át fennálló állapot. A reumás arthritisz diagnózisa a tünetek és a vérvizsgálat alapján megállapítható. Kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszuppresszív készítmények, melyek az immunrendszer működését nyomják el annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat – a porc lebontását – megfékezzük. Forrás: Immunközpont