Gége-és középfülgyulladást, fülzúgást is okozhat a sok gyomorsav

Bármilyen meglepő, de bizonyos fül-orr-gégészeti panaszok esetén az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozó szakemberhez is érdemes ellátogatni.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan függhet össze a fülzúgás, a krónikus gégegyulladás és a reflux.

Reflux – nem csak a gyomorban okoz tüneteket

A reflux, vagy ahogyan sokan ismerjük túlzott gyomorsavtermelés, gyomorégés ismert tünete a szegycsont tájékán jelentkező fájdalom, de a gyakori böfögés és kellemetlen, savas ízű szájszag kapcsán is sokszor mondjuk, hogy az adott személynek „túl sok a sava”. Kevésbé nyilvánvaló összefüggés, hogy a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom egészen a garatig eljuthat, ahol az érzékeny nyálkahártyát irritálja és emiatt különböző fül-orr-gégészeti betegségeket is okozhat.

Fotó: 123rf.com

Reflux és fül-orr-gégészeti betegségek

Egyes kutatások szerint a reflux betegségben szenvedőknél gyakrabban alakulhat ki fülzúgás és egyéb fülproblémák. Ennek oka, hogy a nyelőcsövön keresztül visszaáramló savas gyomortartalom és a levegővétel során létrejövő savas gőz elérheti a középfület az orrüreggel összekötő fülkürtön keresztül a középfül területét is, ahol nemcsak fülzúgást, de akár halláskárosodást is okozhat.

 

Egy 2018-as, 54833 résztvevővel zajlott kutatásban úgy találták, hogy a 41 és 58 év közötti nők körében a reflux tünetek előfordulásával egyenes arányban nő a halláskárosodás gyakorisága is, ami a fülzúgás egyik kiváltó oka. Egy másik vizsgálat pedig a krónikus gégegyulladás és a fülzúgás közötti kapcsolatra világított rá férfiak körében. A krónikus gégegyulladás kiváltó okaként pedig a szakemberek a dohányzás után egyértelműen a reflux betegséget jelölik meg.

 

Érdekes összefüggésre világít rá az a tanulmány, melyben savós középfülgyulladás és a reflux kapcsolatát vizsgálták 3532 reflux betegségben szenvedő és 14 128 egészséges személy esetében. Az eredményekből kiderül, hogy reflux esetén 1,84-szer nagyobb az esélye annak, hogy akár fülzúgást és halláscsökkenést is okozó savós középfülgyulladás alakul ki.

Reflux étrend – tiltólistás ételek, ártalmatlan zöldségek, gyümölcsök

Milyen kevésbé ismert tünetek kapcsán érdemes refluxra gyanakodni?

A reflux betegség tehát az ismert tüneteken – rossz íz a szájban, hányinger, mellkasi fájdalom, nyelési nehézség, rossz lehelet – is okozhat különböző panaszokat. Ezek lehetnek:

  • Gyakori köhögés, hátsó garatfali csorgás (idült orrmelléküreg-gyulladás hátterében is állhat reflux).
  • Elhúzódó rekedtség, torokfájás.
  • Kaparó érzés, irritáció, gombócérzés a torokban.
  • Gyorsan romló fogak (a savas gyomortartalom a fogzománcot is károsítja).

Fotó: 123rf.com

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy gyomorégésre utaló tünetek esetén gasztroenterológiai kivizsgálás indokolt. Fül-orr-gégészeti panaszok kapcsán első körben érdemes fül-orr-gégészhez fordulni és ha ott nem látható eltérés, illetve a beteg beszámolója alapján felmerül a reflux gyanú, akkor mindenképp érdemes gasztroenterológust is felkeresni. Ilyen esetben a reflux betegséget és a fül-orr-gégészeti problémákat együtt kell kezelni, csak így lehet tartós eredményt elérni. Ez azért nagyon lényeges, mert ha a háttérben álló reflux rejtve marad, akkor a fül-orr-gégészeti problémák kiújulására lehet számítani.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.