Fogyás – A testmozgás és a gyógyszer együtt hatékony

Több súlyt vesztettek a kombinált módszert követők

A testmozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A kutatók most rájöttek, hogy egy fogyás- és diabétesz gyógyszer hatékonysága is fokozható a rendszeres mozgással.

Nem véletlenül ajánlják a szakemberek a rendszeres testmozgást a fogyás, a legtöbb egészségügyi állapot esetében, vagy egyszerűen azért, hogy megőrizzük fittségünket.

Egy klinikai kísérlet során kiderült: a Saxenda nevű fogyás-segítő gyógyszer valóban hatékony, ám ha mozgással kombinálják az alkalmazását, még látványosabb a hatása.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány szerint megállja a helyét az a régi tanács, hogy mozogni kell – az orvos által felírt fogyás-segítő gyógyszerek akkor működnek a legjobban, ha életmódbeli változásokat is véghezviszünk.

A Saxenda (liraglutid) egyébként vényköteles gyógyszer, melyet az Egyesült Államokban engedélyeztek fogyás ösztönzésére és fenntartására – amennyiben azt kalória-csökkentéssel és edzéssel együtt alkalmazzák. Azt azonban, hogy a pirula és a testmozgás jobb-e, mint a gyógyszer önmagában, eddig nem vizsgálták meg alaposan.

A New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmány pontosan ezt tette. Kiderült, hogy 1 év leforgása alatt a testmozgás és a gyógyszer kombinálása volt a nyerő – segített az embereknek a fogyásban, mi több, a testzsír lefaragásában is.

A tanulmányba be nem vont szakértők szerint ez hangsúlyozza az átfogó taktika fontosságát az extra súly csökkentése érdekében.

foto:pixabay.com

„Az elhízás kezelésének – legyen szó műtétről vagy gyógykészítményekről – kulcsfontosságú pontja, hogy a beavatkozáshoz viselkedésbeli változások is társuljanak” – mondta dr. Scott Kahan, az Elhízott Társadalom szóvivője, egyben a washingtoni Nemzeti Súly- és Wellnessközpont vezetője.

A fenntartható étkezési változások és a gyakori testmozgás kulcsfontosságú. A fogyást elősegítő gyógyszerek hasznosak, de nem „mágikus módszerek”. Egyes orvosok mégis felírják azokat, anélkül, hogy kellő támogatást adnának a páciensnek az életmód-váltással kapcsolatban – emelte ki Kahan.

Az új kísérletbe a kutatók 195 elhízott felnőttet vontak be, akik 8 hetet töltöttek alacsony kalóriatartalmú étrend követésével. Ezt követően véletlenszerűen osztották be őket 4 csoportba: az elsőnek gyógyszer és testmozgás volt előírva, a másodiknak csak gyógyszer, a harmadiknak csak testmozgás, míg a negyedik esetében placebo készítményt adtak az alanyoknak és azt mondták nekik, tartsák az eddigi, szokásos aktivitás-szintjüket.

fogyókúra, diéta, fogyás

Foto:123rf.com

Azok a csapatok, akiknek a testmozgás is elő volt írva, meglehetősen szigorú rutint követtek. Ösztönözték őket, hogy heti 2 alkalommal vegyenek részt csoportos sportfoglalkozáson, illetve heti kétszer maguktól mozogjanak: fussanak, biciklizzenek, gyorsgyalogoljanak például.

Mind a négy csoport kapott általános tanácsokat a hosszú távú étrendváltozásokra vonatkozóan.

Egy esztendő után a gyógyszert kapott és testmozgást is végző csoport a kezdeti súlyának átlagosan 16 százalékát veszítette el. Összehasonlításképpen, a csak edző csoport 11 százalékot, a csak gyógyszeres csoport 13 százalékot adott le.

Foto:pixabay.com

A testmozgás és gyógyszer kombináció volt a leghatékonyabb a testösszetétel megváltoztatásában is. Ezek a páciensek kétszer annyi testzsírt faragtak le, mint a többiek, akik csak egy-egy stratégiát alkalmaztak – sőt, megőrizték izomtömegüket is.

„A tanulmány megerősíti, hogy a gyógyszer és a testmozgás kombinálása a hatékonyabb” – emelte ki dr. Reshmi Srinath, a New York-i Mount Sinai kórház súly- és anyagcsere-kezelési programjának irányítója.  

Melyik a leghatékonyabb zsírégető edzés?

 

A szakember ugyanakkor megjegyezte: a vizsgálatban részt vevő betegek meglehetősen fiatalok – átlagosan a 40-esek – voltak és egészségesek. Az erőteljes testmozgás valószínűleg nem megfelelő idősebb felnőttek vagy bizonyos egészségi állapottól szenvedők számára, például fájdalmas ízületi gyulladás esetén. Az ilyen pácienseknek gyaloglást vagy otthoni, súlyzós edzést javasolhatnak – tette hozzá Srinath.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php