Mit érdemes tudni a fekete fokhagymáról?

A fekete fokhagyma rendkívülisége abban rejlik, hogy a jól ismert fokhagymához képest ízében és tápértékében is eltérő, mivel sokkal enyhébb ízű és könnyebben emészthető.

Mindez annak köszönhető, hogy a hagyma hőkezelése során drasztikusan lecsökken a jellegzetes fokhagyma ízt adó allicin nevű anyag, így egy teljesen új ízvilágú élelmiszernek tekinthető.

Enyhe, édes ízének köszönhetően sokkal szélesebb körben kedvelt, így aki az erős fokhagyma ízt nem kedveli, ezt biztosan szeretni fogja.

A termék magyar feldolgozású fokhagmából speciális technológiával készített öregített fokhagyma.

A különleges ízhatást a fokhagymában természetes módon jelen lévő aminosavak és cukrok reakciójában keletkező anyagok adják.

A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül.

A gondosan kiválogatott fokhagyma öregítése (fermentálása) 55-65°C-on történő eljárással mintegy 40 napig tart. Ezalatt a 40 nap alatt a fokhagyma színe fehérről fokozatosan feketére változik, miközben a fokhagymában lévő egészségvédő anyagok, antioxidánsok koncentrációja is jelentősen megnő. Különösen a polifenoloké.

A fekete fokhagyma hatalmas előnye a kellemetlen szag hiánya. Ez abból adódik, hogy a fermentáció (erjedés) során jelentősen csökken a gerezdek allicintartalma. Márpedig az allicinek azok a szerves kénvegyületek, amelyek a jellegzetes illatért és ízért felelősek. Az allicin tartalma azért csökken, mert a vegyület egy sokkal jótékonyabb vegyületté alakul át az S-Allyl cysteinné.

Egészségügyi szempontból nem elhanyagolható, hogy a fekete fokhagyma több sejtvédő antioxidánst tartalmaz, mint fehér társa, ezek a kénvegyületek erjedése során keletkeznek. A fekete szín a melanoidinre (sötét színű szerves vegyület) vezethető vissza, amely a cukorból és aminosavakból származik.

A fekete fokhagyma antioxidáns tartalma tízszer, kalcium tartalma pedig hétszer több mint a fokhagymáé. Csökkenti a fáradtságot és az édesség utáni vágyat, javítja az erőnlétet, de a rák elleni harcban is segíthet. Vértisztító hatású, segíthet megelőzni a szívbetegséget, illetve szerepet játszhat a koleszterinszint helyreállításában is.

A fekete fokhagyma táplálkozás kiegészítőként és természetesen az ételek ízesítésére is kiváló, akárcsak fehér változata, sőt – ahogy mondják – még jobb is, mert nem büdös és egészségesebb. Gyermekek és idősek is fogyaszthatják. Készítenek belőle szószokat, ízesítenek vele csokoládét, de a főzéshez is általánosan használt különlegesség.

fekete fokhagyma

Önmagában is fogyasztható, de felhasználható ételek készítéséhez is.

Domi fokhagyma története 1986-ra vezethető vissza, amikor is Domonkos Dávid dédnagypapája gazdaságában az egyik termesztett növény a fokhagyma volt. Az egyik évben a jég elverte az összes hagymáját. Siránkozás helyett egy okos ötlethez folyamodott: elkezdte megpucolni azt, és konyhakészre tisztítva értékesítette, hogy ezzel is mentse, ami menthető.

nekedterem.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index