Fekélybeteg étrendje 2010-04-16 Diéta Megosztás: Tweet Az étrend alapelve a kímélet, a sav kötőhatás biztosítása, illetve a savelválasztás ingerlésének elkerülése. E célból a diéta fűszer-, rost- és izgatóanyag szegény. Lényeges a szükéges kalória, fehérje- és zsírmennyiség biztosítása és gondoskodás a szükséges vitaminmennyiségről. Az ételek fogyasztásánál különösen ügyelni kell arra, hogy a kis étkezések lehetőleg azonos időpontban történjenek. Az ételeket nem túl forró, nem túl hideg hőmérsékleten fogyassza. Az ételek készítése lehetőleg essen egybe a tálalás időpontjával. Fordítson foltozott gondot az étkezések körülményeire, a tálalásra, az étel ízesítésére. Mindig lassan egyen, és gondosan rágja meg az ételeket. Az étrend és a gyógyszerek mellett fontos a fekélybeteg ember számára a nyugodt légkör. Kerülje a túlzott, éjszakába nyúló szórakozást. Kerülje a túlzott izgalmakat, állandó feszültséget. Aludjon naponta legalább 8 órát. Felhasználható élelmianyagok, élelmiszerek, illetve étkezési eljárások Húsok, húskészítmények: Sertéshús, baromfi, borjú, hal. Főzve, zsiradékban párolva, alufóliában sütve, natúr szeletnek, roston, egybesült húsnak elkészítve, darálva, húsfelfújt, vagdalt, húsgombóc, hústöltelék, pástétom formájában. Belsőségek: Máj, tüdő, szív, agyvelő párolva, darálva, natúrnak, pástétomnak, töltetéknek. Hentesáruk: Gépsonka, sonka szalámi, parizer, krinolin, virsli, Tej, tejtermékek: Tej önállóan, tejételek, tejitalok formájában, különböző ételek készítéséhez. A tejtermékek közül vaj, tejszín, friss krémtúró, tejföl, tehénsajt, sajtolt (füstölt és erősen érlelt sajtok kivételével) joghurt, kefir. Tojás: Önállóan, lágy tojás, habart tojás, diétás tükörtojás, diétás rántotta, (zsír helyett tej). Különböző ételek ízesítéséhez, elkészítéséhez. Zsírok, olajak: Az étel elkészítéséhez szükséges kis mennyiségben. Liszt: Csak fehér búzaliszt. Búzadara: Szabadon fogyasztható. Rizs: Korlátozás nélkül fogyasztható. Kenyér: Fehér kenyér, péksütemény, kétszersült, kalács, (friss, meleg készítményeket ne fogyasszon.) Gyúrt tésztát ritkán, 6-8 tojásből készült vékonyra nyújtott és vágott tésztákat fogyasszon. Sült tészták, édességek: Zsírban sült és kelt tészták kivételével szabadon fogyaszthatók. Burgonya: Zsírban sült burgonya kivételével szabadon fogyaszthatók. Zöldségfélék: Áttörés nélkül készíthetők: tök, sárgarépa, spárgafej, zsenge zöldborsó, zöldbab, fejes saláta, paraj. A vaskosabb főzeléket át kell törni berántás, illetve habarás előtt. Szárazbab, feles borsó, káposztafélék lehetőleg ne szerepeljenek az étrendben. Gyümölcsök: Kompótnak, befőttnek, gyümölcspürének, tejes turmixnak, natúrnak, gyümölcslé formájában. Apró magvas, illetve magas savtartalmú gyümölcsöket ne fogyasszon (földieper, ribizli, egres, meggy). Mák: Nem ajánlatos. Dió, mogyoró, mandula: Csak ízesítéshez. Fűszerek: Fűszerezésnek, ízesítésnek nagy szerepe van, különösen az áttört ételek készítésénél. Felhasználható fűszerek: konyhasó, cukor, karamell, méz, tejföl, tejszín, paradicsompüré, édes paprikapüré, csípmentes pirospaprika, citromlé és héj, narancshéj és lé, vanília, ánizs, fahéj, majoránna, főtt hagymapép, finomra reszelt pirított vöröshagyma, petrezselyemzöld, kapor, kömény, babérlevél. Szénsavas italokat, pácolt füstölt készítményeket ki kell hagyni az étrendből. Élvezeti cikkek: Kakaó, kávé, tea tűróképesség szerint, túlzások nélkül. A szeszesital és a dohányzás feltétlenül ártalmas. Nem alkalmazhatók a zsiradék felhevítésével járó ételkészítési eljárások. Zsírban sütés, pirítás. A rántáshoz a lisztet szárazon kell megpirítani, és utólag kell a zsiradékot hozzátenni. Óvakodni kell túlédesített, émelygős készítményektől, mert ezek a gyomornedv elválasztását fokozzák. Forrás: