Farsangi receptek 2014-02-20 Diéta Megosztás: Tweet Bár a február nem tartozik a legkedveltebb hónapok közé, mégis előnyként említhetjük a báli szezont, többek közt a farsangi mulatságokat. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak ugyanis a mulatozás, a karneváli hangulat ideje, amit majd a böjt követ. A böjtölés azonban még messze van, az elkövetkező másfél-két hónap az eszem-iszom dínom-dánom jegyében telik. Íme, néhány recept, ami garantáltan megdobja a farsangi hangulatot. Farsangi részeges csirke Hozzávalók: 1 közepes méretű csirke 10 dkg vaj 3 dl száraz fehérbor 20 dkg füstölt húsos szalonna majoránna őrölt bors só Elkészítése: A csirkét alaposan átmossuk és megszárítjuk, majd kívül belül besózzuk. A belsejét majoránnával és borssal, a külsejét pedig őrölt borssal fűszerezzük. Ezt követően magas falú tepsibe helyezzük és leöntjük a felolvasztott vajjal. Aláöntjük a bort, fóliával letakarva pároljuk. Amíg a csirke párolódik, a szalonnát megszabadítjuk a bőrétől és vékonyra szeleteljük. Amikor a csirke megpuhult betakarjuk a szalonna szeletekkel és ropogósra sütjük. Forrás: www.mindmegette.hu Farsangi fánk Hozzávalók: 100 dkg liszt (fele rétes, fele sima) 0.5 l tej 5 dkg élesztő 10 dkg vaj (olvasztott) 3 db tojás 10 dkg cukor 0.5 dl rum 1 csipet só 10 dl napraforgó olaj 3 ek porcukor (a tetejére) 200 g sárgabarack lekvár (a tálaláshoz) Elkészítése: Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb. másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagyszájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb. 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép. Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk. Forrás: www.nosalty.hu További NoSalty.hu receptek Cukkinis-paradicsomos tészta >> Sült haltekercsek >> További receptek >> Forrás: