Étkezzünk színesen!

Az egészséges táplálkozás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke (ejtsd: sztrók, magyarul: szélütés) és a cukorbetegség kockázatát. Tudja-e Ön, hogy mindezek a betegségek növelik a demencia kialakulásának kockázatát?

Az egészséges táplálkozás segít megőrizni általános egészségi állapotát, illetve a tápértékben gazdag ételek karbantartják szellemi egészségét és memóriáját.

Javaslatok az egészséges táplálkozásra:

  • Változatos és „színes” étkezés
    • kék és lila színű gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal. A kék- és lilaszilva, a lilakáposzta, feketeszeder, és az áfonya minden esetben kiváló választás.
    • zöldek hasznosak az agynak, erősítik a csontokat, a fogakat, és fontosak a szemnek: zeller, uborka, borsó, spenót, avokádó, brokkoli, körte, zöldbelű sárgadinnye.
    • fehérek és barnák: banán, karfiol, krumpli, fehérrépa, hagyma és fokhagyma
    • Narancsszínű és sárga: grépfruit, sárgadinnye, sütőtök, a különféle barackok, papaya, narancs, édesburgonya, paprika, citrom
    • Vörösök: cékla, málna, vérnarancs, retek, paradicsom, piros kaliforniai paprika, görögdinnye, rebarbara, gránátalma, cseresznye, meggy
  • Egyen magas rosttartalmú kenyeret, zabpelyhet, gabonapelyhet és sovány húst, mivel az állati fehérje nélkülözhetetlen. Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket, többek között halakat (pisztráng, lazac) és dióféléket (dió, mogyoró stb).
  • Ízesítse meg ételeit zöldfűszerekkel, fűszerekkel, mogyoróval, dióval és olívaolajjal. Az egészséges táplálkozás nem követeli meg az ízek feladását.
  • A megfelelő testsúly fenntartásához elengedhetetlen odafigyelni az elfogyasztott étel mennyiségére. A nassoláshoz válasszon egészséges ételeket és fogyasszon sok vizet.
  • Előre tervezze meg napi étrendjét.
  • Mind az étkezéssel mind a szellemi egészséggel kapcsolatban elérhető célokat érdemes magunk elé tűzni, és kellő türelemmel kell eljutni azokig.

Forrás: https://napidoktor.hu/index