Ételek, melyek segítenek koncentrálni! 2015-05-30 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Az élelmiszerek, ha jól válogatjuk össze őket, ugyanúgy segítenek nekünk a koncentrációban, mint a különféle étrend-kiegészítők. Ráadásul még nagyon finomak is! Az ételeink szerepet játszanak memóriánk élesítésében, agyunk megfelelő működésében és abban, hogy jobban tudjunk koncentrálni a dolgokra. De vajon valóban működnek? Nem kérdés, hogy ahogyan idősödünk, velünk öregszik a testünk is – a jó hír azonban az, hogy fenntarthatjuk agyunk egészséges működését, ha bizonyos élelmiszereket és italokat beiktatunk az étrendünkbe. Melyek ezek? 1.A koffein éberebbé tesz Nincs csodaszer, mely növelné az IQ-t vagy okosabbá tenne – de az olyan anyagok, mint például a koffein, energetizálhat minket és segít koncentrálni. Megtalálható a kávéban, csokoládéban, energia italokban, egyes gyógyszerekben. Összetéveszthetetlen „ébresztő!” érzéssel lát el, noha a hatása rövidtávú. Vegyük viszont figyelembe, hogy a kevesebb több. A túl sok koffein kényelmetlenség érzetet és idegességet okoz. 2.A cukor javítja az éberséget Nem az asztali cukor az, amely egyfajta „tüzelőanyagként” funkcionál a szervezetünkben, hanem a glükóz, melyet a szervezet cukorból és szénhidrátból állít elő, melyet elfogyasztunk. Ezért van az, hogy egy pohár édes ital rövidtávon felpörgeti a memóriát, a gondolkodást, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre. 3.Együnk reggelit! Ha eddig ki is hagytuk, érdemes reggeliznünk! Tanulmányok szerint a reggeli étkezés javítja a rövidtávú memóriát és a figyelmet. Azok a diákok, akik esznek, jobban teljesítenek, mint nem reggeliző társaik. Az agyra legjobb hatással a teljes kiőrlésű gabonák vannak, a tejtermékek és a gyümölcsök. Ne együnk azonban túl sokat sem, mivel a magas kalóriatartalmú reggeli a kutatók szerint akadályozza a koncentrációt. 4.A hal való az agynak! A fehérje forrás, mely a halban megtalálható, igazi löketet ad az agynak. Omega-3 zsírsavban gazdag, mely az agy egészségének kulcsa. Ezeknek az egészséges zsírsavaknak igazi erejük van. Az olyan étrend, melyben nagy mennyiségben szerepelnek, jellemzően a demencia alacsony szintjéhez köthető, lassítja a mentális leépülést és a stroke rizikója is sokkal kisebb ilyen étrend esetén. Ráadásul fontos a memória javításában, különösen idősebb korban. Heti két alkalommal érdemes halat fogyasztani a szív- és az agy egészségéért! 5.Napi adag dióból és csokoládéból A dió és a magvak kiváló antioxidáns E-vitamin-források, melyek a kognitív hanyatlás csökkentéséhez köthetők, ahogyan idősödünk. A fekete csokinak jelentős antioxidáns tulajdonságai vannak, természetes stimuláló anyagokat tartalmaz, így koffeint – mely növeli a koncentrációt. Naponta 28 grammot nyugodtan ehetünk a dióból és a csokoládéból is, hogy minden előnyt megszerezzünk anélkül, hogy kalóriát, zsírt és cukrot ennénk. 6.Avokádó és teljes kiőrlésű gabona A szervezetben minden szerv függ a véráramlástól – különösen a szív és az agy. A teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, így például avokádóban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegség rizikóját és mérsékeli a rossz koleszterin szintjét is. A plakkok épülését az erekben szintén csökkenti, javítja a vér áramlását, ráadásul egyszerű és ízletes módja az agysejtek „felpörgetésének”. A teljes kiőrlésű gabonák, így a pattogatott kukorica és a teljes gabona hozzájárul az élelmi rost és E-vitamin szervezetbe juttatásához. Bár az avokádóban van zsír, ez előnyös a szervezet számára, az egyszeresen telítetlen zsír pedig segíti a véráramlást. 7.Az áfonya nagyon tápláló Állatkísérletek bizonyították, hogy az áfonya segíthet megvédeni az agyat a szabad gyökök okozta károsodástól, sőt csökkentheti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatását is. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az áfonyában gazdag étrend javította a kísérletben részt vevő patkányok tanulási- és izom funkcióját, mentálisan pedig egyenlővé tette őket fiatalabb társaikkal. 8.Az egészséges étrend előnyei Elcsépeltnek hangzik, de igaz: ha étrendünk mellőzi a nélkülözhetetlen tápanyagokat, az sértheti képességünket a koncentrációra. Akár túl keveset, akár túl sokat eszünk belőle, zavarhatja azt. A nehéz étel fáradttá tesz, a túlságosan kevés kalória pedig zavaró éhségérzettel járhat. Törekedjünk hát kiegyensúlyozott étrendre, változatos ételek fogyasztására! 9.Vitaminok, ásványi anyagok, kiegészítők A boltokban számos étrend-kiegészítőt találunk, melyek az egészséget segítik. Noha ígéretesnek hangzik a B-, C-, E-vitamin, a béta-karotin vagy a magnézium agyra gyakorolt hatása, ezek csak azok számára hasznosak, akik egyébként is kiegyensúlyozott étrendet folytatnak. A kutatók óvatosan optimisták a ginseng, ginkgo, gyógynövény, valamint vitamin- és ásványi anyag kombinációkkal és azok agyra gyakorolt hatásával kapcsolatosan. 10.Pihenés és relaxáció a koncentrációért Ha reggeltől arra vágyunk, hogy figyelmünk koncentrált legyen, kezdjünk egy 100 százalékos gyümölcslével és étellel reggel, teljes kiőrlésű kenyérrel, lazaccal és egy csésze kávéval. Emellett mindig fontos a minőségi alvás, az elegendő vízfogyasztás, a testmozgás a gondolkodás ösztönzéséért, valamint a meditáció annak érdekében, hogy relaxáljunk és tisztábban gondolkodjunk. Forrás: Adrina – Napidoktor.hu Forrás: