Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás? 2019-06-04 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Nagyon gyakori félreértés, melyre sok esetben csak a feleslegesen elvégzett vizsgálatok után derül fény. A cöliákia, lisztérzékenység vagy gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség nem ételallergia, ezért allergia teszttel nem mutatható ki. Arról, hogy mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy a glutén fogyasztása okozza a panaszainkat, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus nyilatkozott. Tünetektől az allergiavizsgálatig Sokat hallani mostanában a glutén fogyasztásával összefüggő panaszokról. A tünetek egészen széles skálán mozognak, a gyomor- és bélrendszert érintő gondoktól (hasfájás, puffadás, hasmenés és székrekedés) az idegrendszeri tüneteken át (szorongás, pánikbetegség) a hajhullás és a bőrön megjelenő kiütésekig sok mindenért okolhatóak a glutén tartalmú gabonák. „Ha a betegek utána olvasnak, láthatják, hogy glutént a búza, a rozs és az árpa tartalmazza, ezért olyan vizsgálatokat keresnek, amivel ezeket a gabonákat szűrni lehet. Az internet segítségével valóban sok információhoz lehet hozzájutni és a laborvizsgálatok is könnyen elérhetőek, ám az öndiagnózis sok esetben tévútra vihet.” Ételallergia nutritív panel Ez az a teszt, amely az ételallergiák szűrésére alkalmas, valóban nagyon sok helyen elvégezhető vizsgálat, gyors és egyszerű, egy vérvétel után pár nappal megérkezik az eredmény. Az ételallergia nutritív panelben megtalálható a búza- és a rozsliszt is, így a beteg joggal bizakodik, hogy hamarosan kiderül, ezek fogyasztása miatt érzi-e rosszul magát már hosszabb ideje. A vizsgálat megérkezik és ha történetesen negatív, akkor nyugodtan fogyasztja tovább a kérdéses élelmiszereket, ám valójában az még továbbra sem derült ki, hogy lehet-e cöliákiás. A cöliákia nem allergia, tehát ételallergia teszttel nem vizsgálható! Amit az ételallergia nutritív panel mér, az a szervezetben az adott élelmiszerekkel szemben termelődő IgE ellenanyag mértéke. Ha magas, akkor arra az élelmiszerre a beteg allergiás. Létezik búza és rozs allergia is, ám ezek nem azonosak a cöliákiával. A lisztérzékenység ugyanis nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. A tüneteit valóban a glutén fogyasztása okozza, ám a diagnózishoz más típusú vizsgálatokra van szükség. Genetikai teszt, szerológia és vékonybél biopszia Ha a tüneteink alapján felmerül a cöliákia gyanúja, akkor az alábbi vizsgálatok elvégzésére kerülhet sor: – szerológia: a cöliákia antitestjeit vizsgáló vérteszt – HLA vizsgálat: cöliákia genetikai teszt. A cöliákiára való hajlamot vizsgálja. – vékonybél biopszia. Gyomortükrözés során a vékonybél állapotát méri fel. A cöliákia a bélbolyhok károsodását okozza, ez látható az endoszkópos vizsgálat során. „A tünetek és a vizsgálatok eredménye alapján lehet megállapítani, hogy a betegnél valóban fennáll-e cöliákia, vagy más okozza a panaszait. Ezeket a vizsgálatokat akkor is el kell végezni, ha nem-cöliákiás gluténérzékenységre (NCGS) gyanakszunk. Nagyon hasonló panaszokat okozhat még többek közt az IBS, a ma már gyerekeknél is egyre gyakrabban előforduló Crohn-betegség, a hisztamin és laktóz érzékenység is. Annak érdekében, hogy csak a valóban szükséges vizsgálatokat végezzük el és célzott kezelést kapjunk, szükséges a szakemberrel történő konzultáció, még a vizsgálatok megkezdése előtt.” Forrás: A látás hónapja