Speciális étrend? Dietetikus válaszol kérdéseire!

Ha ételallergia, intolerancia miatt speciális étrendet kell követnie, a megszokott alapanyagot vagy akár többet is helyettesítenie kell.

Ez pedig nemcsak az ízeket, de a főzési szokásokat is megváltoztatja majd. A diéta kapcsán számos kérdés adódhat, a jó hír, hogy ezeket most ingyenes kiscsoportos dietetikai foglalkozás keretén belül teheti fel!

glutenmentes

Foto:123rf.com

Gluténmentes étkezés egészségesen és finoman

A glutén- vagy másnéven sikér- a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje. Fontos szerepe van abban, hogy a tészták lazák, lyukacsosak legyenek.  Mivel a gluténmentes lisztek nem rendelkeznek ezzel az összetevővel, ezért a tészta összeállítása során sem a korábban megszokott állagot kapjuk, illetve az elkészült sütemény íze is eltér az ismert búzaliszttel készült terméktől – magyarázza Szkladányi-Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa.

 

Ez azt jelentheti, hogy gyakorlott háziasszonyként újra kell tanulni az olyan alapvető konyhai fogásokat, mint például a piskóta készítését és a palacsintasütést, nem is beszélve a bonyolultabb, kelt tészták készítéséről. A gluténmentes lisztek gazdag kínálata miatt ez sok-sok eredménytelen próbálkozáshoz vezethet. A dietetikus praktikus tanácsai segíthetnek az átállásban, illetve az egészséges étkezési szokások kialakításában is. Az alapanyagok változatos összeállításával ugyanis el tudjuk kerülni, hogy a gluténmentes étkezés rostban szegény és kalóriadús legyen.

Tojás nélküli sütemények és rántott hús

Ha a tojás fogyasztását kerülni kell, a legegyszerűbb megoldásnak a tojáspótló készítmények használata tűnik. Ennél azonban jóval több és egészségesebb alternatíva is létezik, legyen szó akár sütemény sütéséről vagy egy rántott hús elkészítéséről. Más alapanyagokat kell használni a kekszekhez és megint mást a piskóta jellegű, kevert süteményekhez. Gondolta volna, hogy a tojást például összetört banánnal, mogyoróvajjal vagy vízbe áztatott lenmaggal is helyettesítheti? A dietetikai konzultáció során egyéb érdekességek, praktikák mellett azt is megtudhatja, milyen élelmiszerekből kell többet fogyasztania, hogy a tojás nélkül étrend is tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott legyen!

 

Tejeskávé és habarás növényi tejpótlókkal

Ha kerülni kell a tejfehérjét tartalmazó termékeket, akkor a növényi tejpótlók lesznek segítségünkre. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választjuk, a legkedveltebb mandula, kókusz, zab és szója készítmények ugyanis eltérő tápanyagtartalmúak.  A kiegyensúlyozott étrendhez tehát érdemes változatosan használni őket, ügyelve az egyéb meglévő betegségekre és allergiákra. A költséghatékonyságot szem előtt tartva otthon is készíthetünk növényi tejpótlókat. A dietetikai tanácsadás keretén belül ennek módját is megismerhetjük, de további termékek, például tejföl, joghurt helyettesítéséről is praktikus tanácsokkal lát el a szakember.

Fotó: 123rf

Amikor nem csak egy-egy alapanyagot kell pótolni

Még nehezebb az új étrend összeállítása, ha egyszerre több diétás szabályra is figyelni kell. Gyakori, hogy egy időben több alapanyagot is ki kell zárni az étrendből, de az is előfordul, hogy gluténérzékenység mellett inzulinrezisztencia is fennáll. Szkladányi-Szabó Lucia kiemelte még a sokakat érintő hisztamin intolerancia speciális étrendjét, amelynek során például több gabonafélét, tejterméket, húsfélét, zsiradékot, zöldséget és gyümölcsöt sem szabad fogyasztani. Ilyenkor különösen körültekintően kell megtervezni az étkezéseket.

 

Ingyenes dietetikai foglalkozások – regisztráljon!

Egy új étrend összeállítása során tehát sok mindenre gondolni kell. A gördülékeny átállás és a teljesértékű étrend összeállítása miatt, érdemes kezdetben szakember segítségével kialakítani az új étkezési szokásokat. Ebben nyújt segítséget az alábbi programsorozat.

Fotó: 123rf

A Budai Allergiaközpont, Cukorbetegközpont, Endokrinközpont és a KardioKözpont közös összefogással szeptemberben elindítja a Hadd egyek jól! kezdeményezést, melynek keretein belül ingyenes kiscsoportos dietetikai foglalkozást tart az alábbi témakörökben:

  • inzulinrezisztencia
  • ételallergia
  • cukorbetegség – fókuszba helyezve a terhességi cukorbeteg kismamákat
  • szív és érrendszeri betegség
  • tudatos táplálkozás kialakítása gyermekkorban.

 

A részvétel ingyenes, de bejelentkezéshez kötött! Foglaljon időpontot és tudjon meg többet betegségéről és a hozzá kapcsolódó táplálkozásról: https://www.primamedica.hu/hadd-egyek-jol

Mit tegyek, ha ételallergiára gyanakszom?

Forrás: Napidoktor.hu