Elege van a főtt tojásból? Íme pár fantasztikus ötlet a tojásos ételekre

Ez az év “legtojásosabb” időszaka. A krókuszok és nárciszok, a bolyhos nyuszik és csibék, valamint a mindenütt felbukkanó pasztellszínek mellett a tavasz az az évszak, amikor a húsvét miatt is a tojások  kerülnek a középpontba.

Bár ebben a hónapban a csokoládétojásokból is jóllaktunk már, áprilisban a friss tojás sokoldalúságát  ünnepelhetjük.

tojás, főtt tojás, reggeli, rántotta

Fotó: pexels

A tojás tápanyagokban gazdag élelmiszer, és “tökéletes arra, hogy beindítsa a napunkat. Eltelít, van benne némi zsír, teljes értékű fehérje, és nagyon sokoldalúan felhasználható. Egy tojás 6 gramm fehérjét és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például B12-vitamint, riboflavint, kolint, biotint és szelént.

Egyetlen komolyabb tojásos cikk sem kezdődhet a tojásos reggeli szendvicsek méltatása nélkül. Legyen szó bagelről, ropogós zsemléről, angol muffinról, kekszről vagy tortilláról, egy egyszerű rántotta vagy tükörtojás sok reggel klasszikus indítója.


De a tojással többet is lehet kezdeni a serpenyőn túl, és nem baj, ha a reggelin túlra is elvisszük.

Adjunk magunknak szabad kezet, hogy a nap bármely szakában fogyasszuk tojásos ételeinket.

Tudta, hogy a tojáshéjnak gyógyító hatása van?

 
Sütöben sütött tojások

A folyós tojássárgája kedvelői számára a  muffinformában sütött tojás sokkal könnyebben elkészíthető, mintha többszörös buggyantott tojást készítenénk a családnak. Az alapsablon egyszerű: Töltsük meg a tálat vagy formát húsok, zöldségek vagy sajtok kombinációjával, majd üssük bele a tojást, és fűszerezzük fűszerekkel és gyógynövényekkel. Addig süssük, amíg meg nem szilárdul.
 
Tojásos kenyerek
Szeret sütni? Itt az ideje, hogy kipróbálja a tojással dúsított kenyér készítését. Francia briós, zsidó challah, svájci zopf, olasz pane di pasqua – sok kultúrának megvan a maga édes, gyakran fonott kenyér változata. Ezekhez a tésztákhoz gyakran adnak tejtermékeket, például tejet vagy vajat, ami a tésztát puhává teszi.
húsvéti kalács, kalács, fonott kalács, reggeli

Foto:pixabay.com

 
Tojássárgája
A tojássárgája és a tojásfehérje gyakorlatilag két különálló étel. A különböző ízekkel és textúrákkal rendelkező sárgája és fehérje külön-külön is felhasználható a különböző ételekhez.
(Táplálkozási szempontból a tojásfehérje többnyire csak fehérjéből áll, míg a sárgája tartalmazza az alapvető tápanyagokat, így ideális, ha mindkettőt fogyasztjuk valamilyen formában.)
A tojássárgája legtökéletesebb és legkényelmesebb felhasználási módja a spagetti carbonara. Azzal, hogy egy adag tésztára egy tojássárgája jut, ideális módja annak, hogy felhasználjuk a maradékokat a konyhában.
tészta, reggeli

Foto:123rf.com

 
Tojásfehérje
A tojásfehérje fehérje-víz szerkezete az, ami miatt könnyű és habos habbá verődik, így használjuk ki ezt a és készítsünk házi pillecukor-krémet csak tojásfehérjéből, cukorból és szódabikarbónából. Vagy süssünk muffint és mázként díszítsük a tetejüket cukros – habos tojásfehérjével.
 
tojásfehérje, tojás, reggeli

Foto:pixabay.com

 
 

Forrás: Napidoktor.hu