Egy korty bor

Bor szavunk egyedi, eltér az Európában általános latin vinum változataitól és borászati szakkifejezéseink jelentős része (szőlő, csiger, seprő, ászok, szűr) sem latin, hanem török eredetű

Bor szavunkban csodálatos, misztériumokkal teli világ rejtőzik.
A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Kétezer évvel ezelőtti kínai krónikák szerint a hunok szent hegyét Bor Tengrinek nevezték, ahol áldozatot mutattak be az újjászületés istenének. Ebből alakult ki lényegében a bor szó, amely isteni tulajdonságot és isteni képességet kifejező kibővülésével szakrális jelentést kapott, ami lehetővé tette, hogy a megerjedt szőlőlé átváltozott tulajdonságainak a megjelölésére is használják.

Foto:123rf.com

A tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösborban található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek, védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől egyaránt. A boreredetű fenolos vegyületek gátolják a vérrögök kialakulását, és fokozzák az értágító hatású nitrogén-oxid termelését.

vorosbor3

Foto:123rf.com

Több országban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akik 1,5-3 dl vörösbort fogyasztottak el naponta, mintegy 50 százalékkal kisebb volt az esély a kardiovaszkuláris megbetegedés kialakulására és a várható élettartamuk átlagosan 10-12 évvel hosszabb volt, mint azoké, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. Ezért a férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél napi 1-2 dl vörösborfogyasztás egészséges felnőttek esetében orvosilag és társadalmilag is elfogadható.

Divatba jött pár éve  csokoládé és a vörösbor kombinációjára épülő, ún. Sirtfood-diéta, amely a University of Huddersfield szakemberei szerint csak egy újabb hóbort, tudományos tények nélkül.

Ismeri a csoki-vörösbor diétát?

Végül, de nem utolsósorban a bor aphrodiziákum, nemi vágyat fokozó szer, segít megszabadulni a gátlásoktól. A bor fiziológiai erényei: antidepresszáns hatású, felszabadít a szorongás alól. A társas együttlétek egyik tényezője, könnyedséget okoz, szerényebb mennyiségben relaxál.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.