Bélbaktériumtól vagyok éhes?

A Coloradói Egyetem szakértője szerint lehetséges, hogy bélbaktériumaink „szabályozzák” a nagy mennyiségű étel elfogyasztására irányuló vágyunkat, sőt ezek miatt vagyunk idegesek addig, amíg beadjuk a derekunkat, és betömjük a harapnivalót.

Az elhízott emberek bélrendszerében más baktériumok találhatók, mint a többi emberben. Az ő baktériumaik több energiát fogyasztanak, ami gazdáikat is arra ösztönözheti, hogy többet táplálkozzanak. Rob Knight, az egyetem baktériumszakértője szerint ezek semmivel sem képesek hatékonyabban kivonni az energiát a táplálékból, csak látványosan éhesebbek. A kutató elmondta, hogy a szervezetünkben több baktériumsejt van, mint agysejt, ezért az előbbiek leszavazhatnak bennünket, amikor az étteremben ételt rendelünk.

„Az emberekben azt figyeltük meg az elhízásnak összefüggésben, hogy más a bélrendszerben lévő baktériumfajták száma. Ez a szám sokkal alacsonyabb az elhízottakban, mint az egészséges testsúlyú személyekben” – állítja a kutató.

Fotó: 123rf.com

Knight munkatársaival a baktériumok az emberi megbetegedésekre, köztük az elhízásra gyakorolt hatását kutatja. Speciális számítógépes programok segítségével elemeznek hatalmas baktérium populációkat, így azokat is, amelyek az emberi bélrendszerben találhatók. Knight szerint az emberi szervezetben élő baktériumok vizsgálata ugyanolyan eredményes lehet, mint az őssejtkutatás.

Annak ellenére, hogy az emberi gyomor az egyik legmostohább biológiai környezetnek számít, körülbelül 128 baktériumfajta él itt, többmilliárdos populációkat alkotva.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.