Az Atkins négy alappillére

Ha valaki következetesen betartja a mérsékelt szénhidrátszegény táplálkozási alapelveket, akkor négy területen jelentős sikert érhet el.

Az alábbiak­ban ezeket fejtjük ki részletesen:

1. Gyors, eredményes és látványos fogyás. És ez egyáltalán nem a reklám helye, hiszen akik követ­kezetesen betartják az előírt táplálkozási rendet, azok valóban gyorsan megszabadulnak a fölös ki­lóktól, s teltebb vonalaik örömteli módon karcsú­sodnak. A fogyást azért fontos az első helyen emlí­teni, mert a túlsúlyos emberek közérzetére az ese­tek túlnyomó többségében rossz hatást gyakorol, ha a tükörbe nézve nem azt látják, amit szeretnének.

Természetesen az esztétikai megfontolásoknál jóval fontosabb az egészséges életmód folytatása. Kuta­tási eredmények igazolják, hogy a jelentős túlsúly következtében kisebb-nagyobb, sokszor komoly egészségi problémák alakulhatnak ki.

Amikor tehát kövér embertársainkat a fogyásra bíztatjuk, akkor nem csupán a tükör által mutatott látványra, ha­nem sokkal inkább annak egészségi hatására gon­dolunk. Az ellenőrzött, és tudományos adatokkal alátámasztott szénhidrátszegény étkezési rend­szerrel komoly egészségi károsodások előzhetők meg.
4688A következő betegségek alakulhatnak ki az elhízás következményeként (a teljesség igénye nélkül): metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsír­szint, trombózis, máj elzsírosodása, szív, és érrend­szeri betegségek, stb.

2. A szénhidrátszegény táplálkozási szemlélet másik nagy előnye a többivel szemben, hogy alkal­mazásával hosszú távon megőrizhető a fogyás utáni optimális testsúly. Vég nélkül sorolhatók azok a ne­gatív tapasztalatok, amelyeket más fogyókúrás rendszereket követők szereznek: a legtöbb esetben ugyanis hiába tartották be hónapokon keresztül, akár egy évig is az előírtakat, hetek alatt gyorsan visszaszerezték a nagy kínnal-keservvel leadott fölös kilókat. Nincs miért csodálkozni, hiszen a többségében zsír- és kalóriaszegény fogyókúrás módszerekkel együtt jár az éhségérzet, amelynek folyamatos leküzdése nagy erőfeszítést követel.

Legtöbbször, természetesen, győz az éhség, s a ne­hezen leadott kilók villámgyorsan visszatérnek. Vannak, akik heroikus kitartással koplalnak, és nem engednek semmiféle csábításnak, de nagy va­lószínűséggel alig alvadnak olyanok, akik az élelmi­szerekben bővelkedő fejlett országokban, egész életükben le tudják küzdeni éhségérzetüket. A koplalás rettenetes állapot. Főleg olyan társadal­makban, ahol a jóllakottság természetes életérzés. Ezek után pedig szinte egyenes út vezet a ?jojó-ef­fektus” kialakulásáig.

A szénhidrátszegény táplálkozási módszernek éppen az a lényege, hogy nem várja el követőitől a koplalást, az állandó éhségérzettel való együttélést. Olyan ételeket vesz fel a mindennapi menübe, amelyek a teljes értékű táplálkozás élményét adják, megfelelő mennyiségű fehérjével, nyers zöldségek­kel, olajos magvakkal, természetes olajok használa­tával (például olívaolaj). Az étrend betartása mel­lett nem lép fel éhségérzet. Ugyanakkor mégis fogynak a kilók, s az egészséges testsúly egész éle­ten át megőrizhető.46893. A szénhidrátszegény táplálkozás követői egészségesek lesznek, életmódot váltanak. Az ed­digi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik a javallt étrend nyomán lemondanak a cukrozott, szénhid­ráttal teli italokról, ételelvről, azoknak a közérzete egy csapásra megváltozik. Még mielőtt kellő meg­elégedettséggel nyugtáznák, hogy a fölös kilók is gyorsan távoznak. A szénhidrátszegény táplálko­zás nyomán hamar felfedezhetjük, hogy a test energiaszükséglete jóízű, tartalmas ételekkel, ita­lokkal is kielégíthető, s egyáltalán nem kínzó ér­zés, ha elhagyunk bizonyos ételfajtákat. A globali­záció nyomán világszerte elterjedtek a szénhidrá­tokban gazdag amerikai ételek, amelyek fogyasz­tása kóros cukoranyagcseréhez, illetve inzulin-túl­tengéshez vezethet.

A szénhidrátszegény táplálko­zás azonban lehetővé teszi, hogy követői kipihent­nek, életerősnek érezzék magukat, s ez nem csak annak köszönhető, hogy a fölös kilókat leadjuk. Az egészséges táplálkozással magától értetődően együtt jár a jobb közérzet is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindezek a gondolatok nem lózungok, hanem kutatási eredményekkel alátá­masztott igazságok. A jó közérzet a legtöbb eset­ben már az első néhány nap után bekövetkezik, de akiknek nagy az anyagcsere ellenállásuk, és testük lassabban reagál az új életmódra, azok is megta­pasztalják a pozitív változásokat.

4. Végezetül szólni kell arról is, hogy a szénhid­rátszegény táplálkozási étrendet követők a betegségmegelőzésben élen járnak. Nagyon fontos, per­sze, hogy elégedetten nézhessünk a tükörbe, de en­nél is nagyobb a jelentősége a betegségelv megelő­zésének. Közhely, hogy korunkban népbetegségek­nek számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A szén­hidrátszegény táplálkozást követők esetében je­lentősen csökken a kockázata annak, hogy a fent felsorolt kórképek áldozatává váljanak. A szénhid­rátfogyasztás csökkentésével egyértelműen javul az általános közérzetünk és egészségi állapotunk pozi­tívan változik az énképünk, és ez motivációt ad a di­éta folytatásához.

Forrás: