Az Atkins négy alappillére 2010-02-21 Diéta Megosztás: Tweet Ha valaki következetesen betartja a mérsékelt szénhidrátszegény táplálkozási alapelveket, akkor négy területen jelentős sikert érhet el. Az alábbiakban ezeket fejtjük ki részletesen: 1. Gyors, eredményes és látványos fogyás. És ez egyáltalán nem a reklám helye, hiszen akik következetesen betartják az előírt táplálkozási rendet, azok valóban gyorsan megszabadulnak a fölös kilóktól, s teltebb vonalaik örömteli módon karcsúsodnak. A fogyást azért fontos az első helyen említeni, mert a túlsúlyos emberek közérzetére az esetek túlnyomó többségében rossz hatást gyakorol, ha a tükörbe nézve nem azt látják, amit szeretnének. Természetesen az esztétikai megfontolásoknál jóval fontosabb az egészséges életmód folytatása. Kutatási eredmények igazolják, hogy a jelentős túlsúly következtében kisebb-nagyobb, sokszor komoly egészségi problémák alakulhatnak ki. Amikor tehát kövér embertársainkat a fogyásra bíztatjuk, akkor nem csupán a tükör által mutatott látványra, hanem sokkal inkább annak egészségi hatására gondolunk. Az ellenőrzött, és tudományos adatokkal alátámasztott szénhidrátszegény étkezési rendszerrel komoly egészségi károsodások előzhetők meg. A következő betegségek alakulhatnak ki az elhízás következményeként (a teljesség igénye nélkül): metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, trombózis, máj elzsírosodása, szív, és érrendszeri betegségek, stb. 2. A szénhidrátszegény táplálkozási szemlélet másik nagy előnye a többivel szemben, hogy alkalmazásával hosszú távon megőrizhető a fogyás utáni optimális testsúly. Vég nélkül sorolhatók azok a negatív tapasztalatok, amelyeket más fogyókúrás rendszereket követők szereznek: a legtöbb esetben ugyanis hiába tartották be hónapokon keresztül, akár egy évig is az előírtakat, hetek alatt gyorsan visszaszerezték a nagy kínnal-keservvel leadott fölös kilókat. Nincs miért csodálkozni, hiszen a többségében zsír- és kalóriaszegény fogyókúrás módszerekkel együtt jár az éhségérzet, amelynek folyamatos leküzdése nagy erőfeszítést követel. Legtöbbször, természetesen, győz az éhség, s a nehezen leadott kilók villámgyorsan visszatérnek. Vannak, akik heroikus kitartással koplalnak, és nem engednek semmiféle csábításnak, de nagy valószínűséggel alig alvadnak olyanok, akik az élelmiszerekben bővelkedő fejlett országokban, egész életükben le tudják küzdeni éhségérzetüket. A koplalás rettenetes állapot. Főleg olyan társadalmakban, ahol a jóllakottság természetes életérzés. Ezek után pedig szinte egyenes út vezet a ?jojó-effektus” kialakulásáig. A szénhidrátszegény táplálkozási módszernek éppen az a lényege, hogy nem várja el követőitől a koplalást, az állandó éhségérzettel való együttélést. Olyan ételeket vesz fel a mindennapi menübe, amelyek a teljes értékű táplálkozás élményét adják, megfelelő mennyiségű fehérjével, nyers zöldségekkel, olajos magvakkal, természetes olajok használatával (például olívaolaj). Az étrend betartása mellett nem lép fel éhségérzet. Ugyanakkor mégis fogynak a kilók, s az egészséges testsúly egész életen át megőrizhető.3. A szénhidrátszegény táplálkozás követői egészségesek lesznek, életmódot váltanak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik a javallt étrend nyomán lemondanak a cukrozott, szénhidráttal teli italokról, ételelvről, azoknak a közérzete egy csapásra megváltozik. Még mielőtt kellő megelégedettséggel nyugtáznák, hogy a fölös kilók is gyorsan távoznak. A szénhidrátszegény táplálkozás nyomán hamar felfedezhetjük, hogy a test energiaszükséglete jóízű, tartalmas ételekkel, italokkal is kielégíthető, s egyáltalán nem kínzó érzés, ha elhagyunk bizonyos ételfajtákat. A globalizáció nyomán világszerte elterjedtek a szénhidrátokban gazdag amerikai ételek, amelyek fogyasztása kóros cukoranyagcseréhez, illetve inzulin-túltengéshez vezethet. A szénhidrátszegény táplálkozás azonban lehetővé teszi, hogy követői kipihentnek, életerősnek érezzék magukat, s ez nem csak annak köszönhető, hogy a fölös kilókat leadjuk. Az egészséges táplálkozással magától értetődően együtt jár a jobb közérzet is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindezek a gondolatok nem lózungok, hanem kutatási eredményekkel alátámasztott igazságok. A jó közérzet a legtöbb esetben már az első néhány nap után bekövetkezik, de akiknek nagy az anyagcsere ellenállásuk, és testük lassabban reagál az új életmódra, azok is megtapasztalják a pozitív változásokat. 4. Végezetül szólni kell arról is, hogy a szénhidrátszegény táplálkozási étrendet követők a betegségmegelőzésben élen járnak. Nagyon fontos, persze, hogy elégedetten nézhessünk a tükörbe, de ennél is nagyobb a jelentősége a betegségelv megelőzésének. Közhely, hogy korunkban népbetegségeknek számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A szénhidrátszegény táplálkozást követők esetében jelentősen csökken a kockázata annak, hogy a fent felsorolt kórképek áldozatává váljanak. A szénhidrátfogyasztás csökkentésével egyértelműen javul az általános közérzetünk és egészségi állapotunk pozitívan változik az énképünk, és ez motivációt ad a diéta folytatásához. Forrás: