Asztma: milyen ételek és italok segíthetnek az állapoton? 2019-09-19 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Ezeket az élelmiszereket fogyasszuk! Ha asztma tüneteivel küzd az ember, cseppet sem mindegy, mit eszik és iszik, s mit hanyagol az ételek, italok közül. Lássuk a jótékony enni- és innivalók listáját. Rossz hír az ezen állapottól szenvedők számára, hogy speciális asztma-étrend nem létezik. A légzési problémák ellen azonban tehetünk bizonyos ételek, italok fogyasztásával. 1.Zöldségek és gyümölcsök: asztma ellen jó kezdet a sok gyümölcs és zöldség. Antioxidáns kémiai anyagokban gazdagok, ahogyan béta-karotinban, E- és C-vitaminban is, melyek segítenek gátolni a sejteket károsító szabadgyökök ténykedését, begyullaszthatják és irritálhatják a tüdőt. 2.D-vitamin: asztma esetén olyan ételek és italok fogyasztása ajánlott, melyek jelentősebb mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Sok napsütésre is szükség van, tartózkodjunk napon, amennyit lehet, persze kellő napvédelemmel felszerelkezve. Az ételek közül ajánlottak a zsíros halak, így a lazac és a kardhal, de jöhet a tej, tojás, narancslé, mely gyakran D-vitaminnal dúsított. Ezek a tápanyagok erősítik az immunrendszer válaszát, s enyhítik a légutak duzzanatát. Az alacsony D-vitamin szint több asztma-rohamhoz vezethet. 3.Diófélék és magvak: számos előnyös dolgot tartalmaznak ezek az ételek, a leginkább azonban az E-vitamin lehet előnyös. A mandula, mogyoró és nyers magvak igen jó forrásai, de ehetünk keresztesvirágú zöldségeket, így brokkolit és kelkáposztát is. Az E-vitaminban ún. tokoferol van, mely segíthet a köhögés és zihálás csökkentésében asztma esetén. Fotó: 123rf.com 4.Hal: az ételek közül kiemelendőek a halak. Az Omega-3 zsírsavat tartalmazó víz finomságok fogyasztása igen javasolt. Ilyen a lazac, hering, tonhal, szardínia – főként a zsíros halak. A szervezet IgE-termelésének mennyiség is csökkenti, mely asztmás embereknél légzési problémákat okozó antitest. Érdemes ugyanakkor vigyázni, mert a szteroidok magas száma, melyet gyakran szednek az asztmások, blokkolhatja az előnyös hatást. 5.Mediterrán étrend: sok gyümölcsöt és zöldséget foglal magába, valamint teljes kiőrlésű gabonát, babot, diót. Hetente legalább kétszer érdemes csirkét és halat enni, limitálni kell azonban a vöröshús mennyiségét. Vaj helyett főzzünk olíva vagy repceolajjal, só helyett ízesítsünk fűszerekkel. Felnőtteknek ajánlott egy pohár vörösbor is. A mediterrán étrend követőinél kevesebb az asztma roham, s egyáltalán a betegség kialakulása is. 6.Paradicsom: a paradicsommal készült ételek a jelek szerint segítenek az asztmásoknak. A kutatók szerint ennek oka leginkább a zöldségben levő likopin lehet. Tanulmányok alapján hosszútávon segíti a jobb légzést. 7.Változatosság: az ételek és italok terén érdemes változatosságot fenntartani. Egyetlen étel nincs, amely varázsütésszerűen javítja az asztmát. Számít a tápanyagok és vitaminok sokfélesége, valamint az egészséges életmód sokat jelent az asztma rohamokkal szemben, akár csökkenteni akarjuk a számukat, akár megelőznénk a betegséget. Minden nagyobb étrendbeli változtatásról számoljunk be orvosunknak, mivel ezek érinthetik állapotunkat. Forrás: https://napidoktor.hu/index