A Top 10 egészséges élelmiszer trend 2022-ben 2022-12-10 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Idén a növényi alapú táplálkozás volt az uralkodó, de az alkoholmentes italok, a magvak és az etnikailag változatos ételek is nagy népszerűségnek örvendtek. Soha senki sem tudja pontosan, mit hoz az új év, de az egészségesebb táplálkozás iránti érdeklődés, amely a COVID-19 járványt kísérte, nem tűnik úgy, hogy egyhamar elhalványulna, és ez jó dolog. Talán nem meglepő, hogy a növényi alapú élelmiszerek egész évben rendkívül népszerűek voltak. Természetesen a COVID továbbra is hatással van a bevásárlási szokásainkra is. A világjárvány ellátási lánchiányt okozott, valamint az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tudatosság növekedett. Míg a napraforgómagból készült élelmiszerek a 2022-es trendek között vannak, a Whole Foods jelentése szerint minden mag trendi. Hogy mi a nagy népszerűségnövekedés oka? fotó:pixabay.com A magvak táplálkozási szempontból hasonló helyettesítői a dióféléknek, amelyek egyre gyakoribb élelmiszer-allergénnek számítanak. Egy 2021 áprilisában megjelent tanulmány szerint a mogyoróallergia éves előfordulása 2001 és 2017 között 1,7 százalékról 5,2 százalékra nőtt. Az elmúlt néhány évben egyre több olyan terméket láttunk, amelyekben a magvak kulcsfontosságú összetevőként szerepelnek, és ez a tendencia a jövőre is folytatódni fog. A magok talán aprók, de sok előnnyel járnak az egészséges táplálkozásban, mert minden mag büszkélkedhet a rostok, fehérjék és szívbarát zsírok hármasával. Különösen a napraforgómagok lehetnek szív- és egészségvédő hatásúak, sugallja egy, a Journal of Food Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány. A 60 magas koleszterinszintű férfi bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik rendszeresen ettek napraforgómaglisztből készült kenyeret, jelentősen csökkent a testtömegindexük (a testmagasságra vetített testsúly mérőszáma), az LDL “rossz” koleszterinszintjük, az összkoleszterinszintjük és a trigliceridszintjük. A magvak önmagukban is nagyszerű rágcsálnivalók, de megtalálhatók müzliszeletekben, a maglisztes kekszekben és még sok más snackben is. Foto:123rf.com Táplálkozási szakértőket kérdeztünk arról, hogy mit fogunk enni az előttünk álló évben, és az alábbiak azok az egészséges élelmiszer-innovációk és trendek, amelyekre szerintük 2023-ban is számíthatunk. Növények, növények és még több növény Újrahasznosított összetevők Alkoholmentes verziók Vitaminokkal, gyógynövényekkel dúsított italok Magvakkal készült élelmiszerek TikTok és YuTube receptek Növényi alapú Omega 3-ak Világkonyha ihletésű élelmiszerek A zab, mint az új “tejtermék” Alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek Vegán és vegetáriánus étrend: szívbetegség csökkentő, de stroke növelő? Forrás: Napidoktor.hu