8 meglepő információ a csokiról! 2017-10-01 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az édes élvezet, és amit tudni lehet róla! Íme a csoki történelem legfontosabb állomásai, a kezdetektől napjainkig! 1. A csoki az egészséges élet titka? A népi hagyományok számos kultúrában úgy tartják, hogy a csokoládé segít az egészség megőrzésében, fokozza a szexuális szenvedélyt, és emellett erőt, energiát ad a szervezetnek. Valójában minden darabja igazi kincs a testnek és a léleknek. 2. A csokoládé családfája A kakaóbabot, aminek a gondos feldolgozása a csoki alapját is adja, több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a trópusi esőerdőkben. A maja kultúrában életelixírként fogyasztották a fűszerekkel ízesített, csípős főzetét. 3. Istenek eledele Főleg fontos vallási szertartások alakalmával fogyasztották a kakaóbabot. Közép-Mexikóban például úgy gondolták, hogy a kakaóbab Isten ajándéka, ami egyben a hatalom és a bölcsesség titka. Nem csak táplál és erősít, de afrodiziákumként hat az emberekre. 4. Az elitek kiváltsága Csak az 1500-as évek után került át a csoki alapja, a kakaóbab Európába. A spanyol felfedezők kóstolták elsőként, majd a spanyolok honosították meg az egész földrészen. Mivel luxuscikknek számított, így kizárólag az arisztokrata, gazdag családok kiváltsága volt a csoki. 5. Csokitól csöpögő erotikus művészet A francia királyi udvar számára a csoki legértékesebb tulajdonsága az volt, hogy afrodiziákumként hat. Az erotikus művészet és irodalom számára is ihlető ereje volt, de úgy tartják, hogy a híres csábító, Casanova ugyancsak minden romantikus kalandja előtt ivott egy nagy pohár csokoládét. 6. A csoki világuralomra tör! A technika vívmányai a csokit is elérték. Az első gépesített édesség Barcelonában készült 1780-ban, megnyitva az utat a tömeggyártás felé. Az újítások lehetővé tették, hogy tömör formában, egyenletes, krémes csokoládét lehessen készíteni és fogyasztani. Az első szilárd csokoládét a britek készítették 1800 körül. 7. A szerelmesek csemegéje Édes élvezet ajándékba. Már nem kiváltság, de valódi élvezet, ha csokit ehetünk. A már említett tulajdonsága még tökéletesebbé tette arra, hogy a szerelmesek ajándékává váljon. Ehhez természetesen dukált a szíves díszcsomagolás is. 8. A csoki igazi terjedése Svájcban, 1875-ben Daniel Peter piacra dobta a tejcsokoládét és ezzel megindult a végeláthatatlan folyamat. A csoki gyors terjedését elősegítette, hogy a második világháború idején az amerikai katonák, akiknek fejadagban érkezett a csoki, szívesen osztogatták a kíváncsi népek között. Sőt, a csoki még az űrbe is feljutott, mivel az asztronauták speciális étrendjének része volt. A többi már ment magától. Forrás: https://napidoktor.hu/index