Volt diabétesz, nincs diabétesz – Az őssejtterápia segíthet?

Egyelőre rövidtávú a hatás

Egyes cukorbetegségben szenvedő pácienseknél visszafordítható a diabétesz az őssejt-terápia segítségével – állítja egy új tanulmány.

Van mód a cukorbetegség visszafordítására, ám a kutatás egyelőre gyermekcipőben jár. Egy, a Stem Cells Translational Medicine szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a páciens saját csontvelőjéből előállított sejteket alkalmazó őssejt-terápia segíthet mérsékelni az inzulinra vagy egyéb gyógyszerekre utaltságot a 2-es típusú cukorbetegség kezelése során.

Néhány beteg esetében az őssejtterápia lehetővé tette, hogy a gyógyszer-rászorultságot legalább egy időre csökkentsék vagy meg is szüntessék – számoltak be a kutatók a hanoi Vinmec Őssejt- és Géntechnológiai Kutatóintézetben végzett klinikai vizsgálatot követően.

A csontvelő őssejtjei bármilyen sejttípussá át tudnak alakulni, ezért széles körben kutatják képességeiket a betegség-kezelésben – beleértve az utóbbi években végzett kutatásokat is, arra nézve, hogyan segíthetnek a cukorbetegség esetében. A szakemberek más – így például a köldökzsinórokból gyűjtött – sejtek alkalmazását is vizsgálták a diabétesz kezelésére.

„Az eljárás biztonságos. Ez megnyitja az utat egyéb klinikai vizsgálatok előtt, amelyek a kezelés lehetséges előnyeit tárhatják fel olyan, nem elhízott betegeknél, akiknél a cukorbetegség mint rendellenesség kevesebb mint 10 éve van jelen” – mondta el Liem Nguyen, a tanulmány vezető társ-szerzője, a Vinmec kutatási igazgatója.

A kutatók ugyanakkor hozzátették, hogy az előnyök csupán azoknál voltak tapasztalhatók, akik nem voltak túlsúlyosak, s nem állt fenn esetükben a betegség több mint egy évtizede. Az előnyöket csak rövid távon mérték.

A vizsgálatba 30 felnőttet vontak be, vércukorszintjüket 1 esztendő alatt folyamatosan nyomon követték. A kísérleti időszak végén azoknál, akik a profilnak megfeleltek, legalább rövidtávon enyhült a 2-es típusú cukorbetegség, inzulin használata nélkül.

Az őssejt-terápia kapcsán Nguyen elmondta: a betegek jól tolerálták az eljárást, a kezelést követően rövidtávon csökkenést tapasztaltak a vércukorszintjükben. Közülük néhányan ideiglenesen csökkenteni tudták a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszeradagot is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte nagyjából 420 millió ember szenved diabétesztől és annak következményeitől.

MODY diabétesz: főként fiatalkorban jelentkezik!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.