Pedikűr tippek cukorbetegség esetén

Mit kell észben tartani, ha pedikűrre vállalkozunk?

A lábfej és a körmök rendbehozása teljesen normális igény. Elvégeztetését illetően azonban cukorbetegség esetén tisztában kell lenniük néhány szabállyal. A sebek, vágások veszélyesek lehetnek a cukorbetegekre nézve.

A cukorbetegség a páciens életének minden területét érinti. Ez az egészségügyi állapot kezdetben gyakran nem mutat tüneteket, ám ha valaki diabéteszes, fontos odafigyelnie életmódjára és bizonyos helyzetekre, melyeket másként kell kezelnie, mint annak, aki nem küzd a betegséggel. Az egészséges étkezés és a gyakori testmozgás mellett a bőrápolás is ezek közé tartozik. Ugyanis ha cukorbetegség gyötör minket, a sebek, vágások igen veszélyesek lehetnek. Túl sokáig tarthat a begyógyulásuk, s nő a fertőzés lehetősége.

Sok diabéteszes ezért nem is jár pedikűröshöz. Nem kell azonban lemondani a szakember segítségéről. Azok, akik cukorbetegséggel küzdenek, gyakran egyéb egészségügyi problémákkal is szembenéznek – szívbetegséggel, rossz keringéssel, idegkárosodással. Vagyis lehet, hogy nem éreznek fájdalmat a talpukon, lábfejükön egy pedikűr alkalmával. Ezért nagyon fontos, hogy a pedikűrössel tudassuk, milyen betegségünk van. Így a szakember különösen óvatos lesz a művelet elvégzésekor.

Egy pedikűrös kezeléshez az alábbi tippeket érdemes a cukorbetegeknek figyelembe venniük:

  • Ha diabéteszesek vagyunk, vigyük el saját körömápoló készletünket a pedikűröshöz. Így biztosak lehetünk benne, hogy más nem használta azokat és csökkenthető a fertőzés esélye. Olyan helyet válasszunk, amely nagyon higiénikusnak tűnik, gyakran cserélik a vizet, az eszközök pedig minden használat előtt sterilizáltak.
  • Alkalmazzunk olyan eszközöket, mint a habkő vagy a sarokcsiszoló az elhalt sejtek eltávolítására. Legyünk gyengédek a bőrünkhöz. A fém eszközöket kerüljük, mert sérülést okozhatnak.
  • Ha tyúkszem, bőrkeményedés van a lábunkon, kérjük meg a pedikűröst, hogy gyengéden dörzsölje azt, ahelyett, hogy vágó szerszámokkal kezelné, vagy valamilyen folyadékkal igyekezne eltávolítani a bőrkeményedést.
  • A lábáztató víz sose legyen túl forró, mert esélyt ad a sérülésre, amelyet esetleg nem érzünk. Kérjük meg a szakembert, hogy tesztelje, mielőtt beletesszük a lábunkat.
  • Ha a vércukorszint nem megfelelően kontrollált, vagy idegkárosodásunk van (diabetikus neuropátia) a körömvágással is legyünk óvatosak. Az asszisztensnek nem árt megmondani, hogy olló helyett inkább a körömvágó eszközzel dolgozzon, mert az kevésbé okozhat sérülést.
  • Fontos tudnunk, hogy az áztatók és az eszközök meg lettek-e mosva és sterilizálva, mielőtt használjuk őket. Ha egy szalon nem tűnik igazán tisztának, inkább ne oda menjünk.
  • Tudassuk a pedikűrössel, hogy sose vágja a lábujjak körmeinek szélét, mivel ez benőtt körmöt és fertőzést okozhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php