Megvédhet a D-vitamin a cukorbetegségtől?

Védelmet nyújthat a D-vitamin a cukorbetegséggel szemben – egyre több tanulmány sugallja, hogy szervezetünk alacsony D-vitamin szintje növeli a diabétesz kockázatát.

Van köze egymáshoz a D-vitaminnak és a cukorbetegségnek?

Megvédhet bennünket a D-vitamin a diabétesszel szemben? Igen hasznos lenne, hiszen ez a világon az egyik legtöbb embert érintő betegség. Egyre több tanulmány állítja, hogy az alacsony D-vitamin szint növeli a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A D-vitamin hiány ezen felül emelheti a szívbetegségek kockázatát és a halálozás arányát azok körében, akik eleve diabétesszel küzdenek. A tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a D-vitamin kiegészítők megelőzhetik vagy akár kezelhetik is a diabéteszt.

Hogyan harcolhat a D-vitamin a cukorbetegséggel?

Állatokon és embereken végzett tanulmányok szerint a D-vitamin hiány hozzájárulhat az inzulin-rezisztanciához (mely kulcsfontosságú a diabétesz kialakulásában). Mi több, kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin hiány a vércukorszint rendellenességeivel is összefüggésbe hozható.

Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező embereknek jelentősen nagyobb az esélyük a diabéteszre, összehasonlítva azokkal, akiknek magasabb a D-vitamin szintje – állapította meg a National Institutes of Health. Miközben lehetséges, hogy a D-vitamin kiegészítők alkalmazása növeli a cukrobetegséggel szembeni védelmet, egy 2011-es jelentés – mely a Current Drug Targets-ben jelent meg -, arra figyelmeztet, hogy jóval több kutatásra van szükség, mielőtt a D-vitamint javasolnák a diabétesz megelőzéséhez.
d_vitamin_doboz7Az Endocrine Practice-ben közzétett 2010-es kutatás során a kutatók megállapították, hogy a kielégítő D-vitamin szint elérése hasznos lehet, a cukorbetegség „előszobájába” már belépett embereknél – ez a prediabétesz. Mi több, egy 2010-es tanulmány, melyet 289 ember bevonásával végeztek, rámutatott, hogy a komoly D-vitamin hiánnyal küzdőknél az elhalálozás kockázata igencsak megnőtt. A Diabetes Care folyóiratban megjelentetett tanulmány azt is kimutatta, hogy a súlyos D-vitamin hiányban szenvedő pácienseknél jóval magasabb a szív- és érrendszeri problémák kockázata (mint például a magas vérnyomás).
Egyes tanulmányok azt sugallják: a D-vitamin szedése kalciummal kombinálva segíthet megelőzni a diabéteszt. Példaképpen, egy 2007-es, a The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy az elegendő D-vitamin szint és a kalcium negatívan befolyásolja a vércukorszintet, vagyis az ilyen kiegészítők alkalmazása javíthatja a vércukor-anyagcserét.

Szükség van D-vitamin kiegészítőkre a diabétesz elleni küzdelemben?

Noha nem ismert, hogy a D-vitamin kiegészítők valóban segíthetnek a cukorbetegség megelőzésében, a D-vitamin optimális szintje igen fontos az általános egészségre nézve is – főként a csontok megvédésében.

Nehézkesnek tűnhet mindig odafigyelni a megfelelő D-vitamin bevitelre az élelmiszereken, valamint a napfénynek való kitettségen keresztül, ezért számos egészségügyi szakember azt javasolja: ha biztosra akarunk menni, kiegészítőkkel pótoljuk a napi D-vitamin szükségletet.

Ám miközben a diabétesszel küzdők számára is fontos fenntartani a megfelelő D-vitamin szintet, súlyos következményekkel járhat a megszokott cukorbeteg-kezelés helyett D-vitamin kiegészítőket alkalmazni. Amennyiben egy diabéteszes beteg D-vitamin segítségével is szeretné kordában tartani betegségét, mindenképp beszéljen erről orvosával, hogy meghatározzák a számára biztonságos és hatékony dózist.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.