Az inzulin és típusai

Az 1-es típusú cukorbetegség felismerésekor feltétlenül szükséges az inzulinkezelés elkezdése, mivel a betegekben az inzulintermelő sejtek elpusztulnak és az életfolyamatok fenntartásához az inzulin alapvető fontosságú.

cukorbetegseg211

A 2-es típusú cukorbetegeknél akkor szükséges az inzulin bevezetése, amikor az életmód változtatás és több gyógyszer együttes szedése sem tudja biztosítani a normális vércukorszintet, anyagcserét. Ilyenkor már a szervezet inzulin termelő kapacitása kimerül, ezért szükséges kívülről pótolni.

Az inzulin a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt hormon, amely fontos szereppel bír. Elősegíti a glükóznak a vérből a sejtekbe jutását, a glükóz májban történő tárolását, a felesleges szénhidrátok zsírrá alakítását, a fehérjék előállítását.

Az inzulinkészítmények helyettesítik a hasnyálmirigyből hiányzó inzulint, a szervezetben található inzulinnal minden tekintetben egyezőek. Oldott formában vannak forgalomban. Az adagot inzulinegységben fejezzük ki. A készítmények koncentrációja állandó: milliliterenként 100 NE-t tartalmaznak.

Felszívódási sebesség és hatásfok

Többféle inzulintermék létezik, melyek a felszívódás sebességében és a hatástartamában különböznek egymástól.

Gyors hatású humán reguláris inzulinok: hatáskezdet 30-45 perc, hatáscsúcs az inzulin beadása után 1-3 óra között, hatástartam 5-6 óra hosszúságú.

Az étkezést követő vércukor emelkedést képes ellensúlyozni. Az inzulin beadása után fél óra múlva kell a főétkezést megkezdeni. Mivel az inzulinnak még az étkezés felszívódása után is van hatása szükséges köztiétkezések: tízórai, uzsonna, utóvacsora fogyasztása is.

Közepes hatástartamú , humán, NPH-típusú készítmények: hatáskezdet 1.5 óra múlva, hatáscsúcs az injekciót követő 4 és 10-12 óra között, hatástartam 10-16 óra hosszúságú.

Enyhén késleltetett hatású inzulin, huzamosabb hatástartammal, a bázis inzulin szükséglet pótlására.

Gyors hatású inzulinanalógok: rendelkeznek az inzulin biológiai tulajdonságaival, ugyanakkor a molekuláris módosítások miatt megváltozott felszívódásuknak köszönhetően hatásuk sokkal gyorsabb és kifejezettebb mint a reguláris gyors hatású inzulinoké. Hatáskezdet 5-10 perc, hatástartam 2.5-3 óra.

Az inzulinbeadás után azonnal meg lehet kezdeni az étkezést és nem szükséges közti étkezés fogyasztása.

– Hosszú hatású inzulinanalógok: A molekuláris módosítások miatt megváltozott felszívódásuknak köszönhetően hatásuk sokkal elhúzódóbb és egyenletesebb, mint a humán NPH-típusú készítményeké.

 

– Előkevert (bifázisos) humán inzulinkészítmények: Rövid és közepes hatástartamú humán inzulinok keverékéből állítják elő.

Az összetevők különböző kombinációit tartalmazzák: 10-50% rövid hatású inzulint és 90-50% közepes hatástartamú inzulint. Mind az étkezési, mind a bázis inzulin szükségletet pótolják, bizonyos korlátokkal.

– Előkevert (bifázisos) inzulinanalógok: Gyors- és késleltetett hatású analóg inzulinok kombinálásával előállított készítmények. Előnyük a hagyományos premixekkel szemben, hogy jobban csökkentik az étkezés utáni vércukoszintet.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/


Egy válasz