Javul a vércukorszint, ha étkezés után 2 perces séta jön

Érdemes étkezés után felállni és tenni egy hosszabb kört. A kutatók rámutattak, hogy evést követően már egy 2 perces séta segít a vércukorszint javításában.

Évszázadokon át bevett szokás volt, hogy nyugodt, hosszú étkezésük után az emberek felálltak, majd tettek egy sétát, gyakran a város főterére, hogy másokkal találkozzanak. A séta annyira része ennek az életmódnak, hogy nem véletlenül tartják számon a rendkívül egészséges mediterrán étrend egyik alapjaként.

Ez egyik oka lehet annak, hogy tanulmányok szerint a mediterrán étrend csökkentheti a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a szélütés és egyes rákbetegségek kockázatát – miközben erősíti a csontokat, javítja az agy egészségét, megelőzi a demenciát, a depressziót, sőt, az egészséges fogyást is segíti. A séta valóban hatással van a vércukorszintre. A kutatók új tanulmánya, mely a Sports Medicine folyóiratban jelent meg, állítja: étkezés után már 2-5 percnyi gyaloglás is beválik.

cukorbetegség, diabétesz, vércukor

Fotó: 123rf.com

“Segíthet, ha evés után állunk, de kevésbé, mint az, hogy egyik lábunkat a másik elé helyezzük” – mondta Aidan Buffey, a tanulmány társszerzője, az írországi Limerick Egyetem testnevelési és sporttudományi tanszékének doktorandusza.

Ha bizonyos időszakonként állunk a nap folyamán, az az étkezések után átlagosan 9,51 százalékkal csökkenti a vércukorszintet a hosszan tartó üléshez képest. A napközbeni, szintén időszakonként történő, könnyed séta azonban átlagosan 17,01 százalékkal mérsékeli a glükózszintet a hosszan tartó üléssel szemben”– tette hozzá Buffey.

Ez azt sugallja, hogy jótékony hatással van a vércukorszintre, ha az ülést állással és könnyű séta- szünetekkel szakítjuk meg. A metaanalízis hét tanulmányt elemzett, amelyek az ülés, az állás és a járás hatását hasonlították össze a szervezet inzulin- és vércukorszintjére. Arra kérték a vizsgálatokban résztvevőket, hogy álljanak vagy sétáljanak 2-5 percet 20-30 percenként a nap során.

A teljes aktivitási idő a megfigyelés alatt nagyjából 28 perc volt, az álló és könnyű séta szünetei 2-5 percig tartottak. A vércukorszint szempontjából állni jobb volt, mint evés után egyenesen leülni az íróasztalhoz vagy a kanapéra, ez azonban nem segített csökkenteni az inzulint a véráramban – állapította meg az elemzés.

kutya, gazdi

A vércukorszint-emelkedés megakadályozása jót tesz a szervezetnek, a nagy kiugrások és a gyors esések ugyanis növelhetik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy a vércukorszint 60-90 perccel étkezés után megugrik – ezért a legjobb, ha az evés végeztével azonnal megmozdulunk.

De hogyan is segíti a vércukorszintet a mozgás?

Az izmoknak glükózra van szükségük a működésükhöz, ezért a mozgás hozzájárul a cukrok véráramból kiürítéséhez. Persze, ha többet szeretnénk kihozni magunkból – nemcsak az a cél, hogy javítsuk a vércukorszintet -, tartsuk be a minimum fizikai aktivitás-szabályt: eszerint heti 150 perc, közepes intenzitású fizikai aktivitás és heti két nap izomerősítő tevékenység szükséges.

Azoknál az embereknél, akik nagyjából heti 150 percig fizikailag aktívak, 33 százalékkal alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem igazán mozognak. Ez azt jelenti, hogy ha a hét minden napján csak 21,43 percet mozgunk, egyharmadával csökkentjük a rizikót arra, hogy meghaljunk, bármilyen okból. Megéri az erőfeszítés.

Olvasd el ezt is!

Mozgás a szénhidrát-anyagcserére és a vércukorszint csökkentésére

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.